Trudne do wyczyszczenia powierzchnie kuchenne – utrapienie restauratorów

0
801
Prowadzenie restauracji to niełatwy biznes. Należy nieustannie trzymać rękę na pulsie i pilnować, aby żywność była zawsze świeża i nie brakowało produktów do przyrządzania posiłków. Restauracja musi się czymś wyróżniać na tle konkurencyjnych lokali, jednak najprostszą i sprawdzoną zasadą jest dbanie o to, aby było smacznie, czysto, przyjemnie i niedrogo. Poza oczywistymi kwestiami, jakimi jest m.in. urozmaicanie menu, aby stale podbijało podniebienia klientów, należy zadbać także o sterylnie czyste środowisko, szczególnie w miejscu przechowywania i przygotowania żywności.

Ile razy słyszeliśmy, że w restauracji klienci zatruli się pożywieniem, kelnerzy podali nieświeże mięso, szklanki były niedomyte albo jedzenie miało podejrzanie nieprzyjemny zapach… Przykładów można mnożyć. Jednak właściciel restauracji nie może sobie pozwolić, aby w jego lokalu dochodziło do takich sytuacji. Opinie klientów są bardzo ważną kwestią i wszelkie negatywne opinie szybko rozchodzą się echem i mogą zniechęcić zarówno stałych, jak i nowych klientów.



Zadbaj o najwyższy poziom czystości w restauracji

Czyste stoliki, zadbane łazienki, błyszczący serwis kuchenny, a do tego pyszne jedzenie i miła atmosfera – to napędzi klientów. Jednak nie tylko to, co na wierzchu świadczy o tym, że jest się dobrym właścicielem i gospodarzem. Czy każdego dnia w restauracyjnej kuchni sprawdzany jest poziom czystości? Patelnie, garnki, kuchenka, blaty, lodówki, a także inne narzędzia kuchenne muszą być zawsze sterylnie czyste, kiedy kucharze przygotowują posiłki. Pomieszczenia powinny być także często wietrzone, a wentylacja działać prawidłowo. Niestety w kuchni, choć ciężko w to uwierzyć, znajduje się więcej bakterii niż w łazienkach. Z tego względu wszelkie zanieczyszczenia, które nie są na bieżąco usuwane, przyczyniają się do rozwoju bakterii, pleśni czy grzyba.

Czasami przy dużej liczbie zamówień regularne dbanie o czystość powierzchni bywa pomijane. Zwłaszcza dotyczy to zabrudzeń, które są bardzo trudne do szybkiego wyczyszczenia. Pod lupę weźmy piekarniki i grill, w których niestety gromadzi się przypalony tłuszcz czy resztki zwęglonego jedzenia. Nawet jeśli korzystamy z supernowoczesnego piekarnika z najnowszymi funkcjami, ale jest on niedoczyszczony – żywność nigdy nie będzie dobrze smakowała, a przede wszystkim nie będzie zdrowa dla klienta. Tak samo, jeśli restauracji jest grill, powinien być przed przygotowywaniem nowego posiłku dokładnie wyczyszczony.



Jak wyczyścić piekarnik i grill?

Im dłużej nieczyszczony piekarnik, tym trudniej będzie usunąć z niego zaschnięty tłuszcz. Odpowiednie wyczyszczenie i zdezynfekowanie piekarnika czy grilla to czynność, która wcale nie zajmuje dużo czasu. Przede wszystkim trzeba mieć na wyposażeniu dobry środek czyszczący. Należy jednak pamiętać, że niektóre z nich zawierają niebezpieczne substancje, na przykład rozpuszczalniki, które mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Jednym z najlepszych środków dostępnych na rynku będzie na przykład Cif Professional Oven&Grill Cleaner. Jak wyczyścić piekarnik za pomocą takiego środka? Wystarczy nagrzać piekarnik do 60-80 stopni, odłączyć od źródła zasilania, a środek chemiczny zaaplikować na powierzchnię i pozostawić na ok. 10-30 minut. Oczywiście, jeśli zabrudzenie jest mocne, na wyczyszczenie trzeba poświęcić nieco więcej czasu.

Jak widać, oczyszczenie piekarnika czy grilla wcale nie jest skomplikowane – wystarczy kupić dobry preparat. Właściciel restauracji powinien dbać także o regularne czyszczenie powierzchni przygotowywania posiłków. Kuchnia powinna być bowiem sterylnie czysta, a wszelkie nawet najmniejsze zabrudzenia natychmiast usuwane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.