GUS raportuje wzrost przeciętnego wynagrodzenia

0
522

W styczniu 2024 roku przeciętne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw w Polsce wyniosło 7768,35 zł, co oznacza wzrost o 12,8% w porównaniu z tym samym miesiącem w roku poprzednim – informuje Główny Urząd Statystyczny (GUS).

Jednak w odniesieniu do grudnia 2023 roku obserwujemy spadek o 3,3%. GUS wyjaśnia, że spadek ten jest związany z brakiem wypłat premii i nagród, które zazwyczaj występują w grudniu.

Sektor przedsiębiorstw, według definicji Głównego Urzędu Statystycznego, obejmuje podmioty gospodarcze, w których liczba pracujących przekracza dziewięć osób. W skład tego sektora wchodzą różnorodne jednostki biznesowe, w tym te z branży HoReCa, które prowadzą działalność gospodarczą i są zarejestrowane w Polsce.

Ponadto, GUS odnotował niewielki spadek zatrudnienia w sektorze przedsiębiorstw na poziomie 0,2% w skali roku do roku, z kolei w porównaniu miesiąc do miesiąca zatrudnienie wzrosło o 0,3%. Dane dotyczą przedsiębiorstw zatrudniających ponad dziewięć osób.

W styczniu 2024 roku, minimalne wynagrodzenie za pracę wzrosło do 4242 zł, co stanowi wzrost o 17,8% w stosunku do ostatniej podwyżki z lipca 2023 roku, kiedy wynagrodzenie minimalne wynosiło 3600 zł. Zmiana ta miała wpływ na dynamikę przeciętnych wynagrodzeń w sektorze przedsiębiorstw.

Ekonomiści z mBanku wyrażają zdziwienie mocniejszym niż oczekiwano wzrostem wynagrodzeń, natomiast eksperci z Banku Pekao zauważają, że taki wysoki miesięczny wzrost płac w styczniu jest bezprecedensowy i wskazują na wyższe niż oczekiwane wypłaty premii oraz podwyżkę płacy minimalnej jako główne przyczyny. Z kolei analitycy z ING Banku Śląskiego podkreślają gotowość firm, szczególnie dużych, do podwyżek wynagrodzeń, mimo trudności w niektórych sektorach gospodarki.

Sektor HoReCa może odczuć wpływ tych zmian, szczególnie w kontekście wzrostu płacy minimalnej, co wpłynie na koszty pracy w branży. Zmiany w przeciętnym wynagrodzeniu oraz jego strukturze mogą być istotne przy negocjacjach płacowych, ustalaniu cen usług oraz planowaniu budżetów na nowy rok. Warto zwrócić uwagę na to, że zmiany w wynagrodzeniach mogą również wpłynąć na konsumpcję i popyt na usługi HoReCa, co jest ważne przy planowaniu strategii biznesowych oraz marketingowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.