W premierowym odcinku cyklu audycji pt. „Goście Horeca Radio” Krzysztof Nosek, dyrektor gastronomii MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering 360° w Ożarowie Mazowieckim, wyjaśni m.in. dlaczego niektóre obiekty mają problemy już od momentu otwarcia oraz jak ważna jest dobrze zbilansowana kondycja finansowa przedsiębiorstwa.

Krzysztof Nosek jest związany z branżą gastronomiczną od 12 lat. Doświadczenie zdobywał w różnych obszarach HoReCa (kierownik gastronomii, kierownik zmiany, kelner), zarówno w hotelach sieciowych w Katowicach i Krakowie, jak i w obiektach niezależnych za granicą oraz w Polsce (m.in. w Zamku Kliczków, Pałacu Bonerowskim i Marine Hotel). Odpowiadał za wyniki finansowe i zarządzanie personelem managerskim podległych mu restauracji i obiektów, a także brał aktywny udział w ustalaniu i realizacji strategii ich rozwoju oraz tworzeniu nowych produktów sprzedażowych. Jego wszechstronna wiedza z zakresu gastronomii, prawa, modelowania finansowego, controllingu, działań operacyjnych oraz analitycznych poskutkowała szybkimi awansami, co pozwoliło mu na podejmowanie kluczowych decyzji dot. rozwoju obiektów, a w konsekwencji – znaczące obniżanie wskaźników BC, FC i LC.

Nosek to sprawny lider zarządzający zespołami liczącymi nawet do 300 osób, w obowiązki którego wchodził nadzór nad przebiegiem i przygotowaniem imprez okolicznościowych, a także obsługa głów Państw wg protokołu dyplomatycznego, tj. Prezydenta RP, Premiera i Ministrów. Wielokrotnie nagradzany był pisemnymi referencjami od Zarządów i Dyrektorów Generalnych, należał także do zespołów, które zostawały laureatami nagród i wyróżnień w konkursach (m.in. Wine and Food Noble Night).

Prywatnie miłośnik dobrej kuchni i golfa, który niezmiennie powtarza za Charlesem Noblem, że „trzeba mieć wielkie cele, by nie poddać się przygnębieniu z powodu małych niepowodzeń”. Od października jest felietonistą portalu Horeca Business Club, w tym miesiącu uczestniczył również w audycji pt. „Goście Horeca Radio”, w której poruszył wątki związane z organizacyjno-finansowymi aspektami funkcjonowania biznesów gastronomicznych i hotelarskich, a także radzi, jak odpowiednio przygotować się na cięższe czasy podczas „przegrzania” gospodarki. Zapraszamy do wysłuchania!

„Inwestycja hotelowa jest zupełnie inna niż pozostałe. To nie jest jakiś taśmociąg produkcyjny, ale żywy organizm, który jest bardzo delikatny i narażony na wszelkiego rodzaju fluktuacje rynkowe. Uważam, że dobrze jest stworzyć projekt inwestycyjny z analizą ryzyka, aby wiedzieć, czy taki obiekt w ogóle ma rację bytu.”

Krzysztof Nosek, dyrektor gastronomii MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering

Pobierz audycję w formacie MP3

Partnerzy audycji:

        

Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,

 

Dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych w serwisie www.horecabc.pl jest dozwolone tylko po uzyskaniu pisemnej zgody wydawcy.