Chinkalnia otworzyła kolejną restaurację

0
350
Advertisement
Kilka dni temu wystartowała już dziewiąta restauracja z kuchnią gruzińską franczyzowej sieci Chinkalnia. Firma nie poprzestaje jednak na eskpansji śląska, ponieważ wkrótce zadebiutuje w nowych miastach Polski.

Chinkalnia to restauracja posiadająca w swojej ofercie najbardziej znane dania kuchni gruzińskiej takie jak słynne placki chaczapuri, sakiewki, mięsną zupę charczo, szaszłyki, pchali z bakłażana oraz schłodzony deser z pelamuszi robiony z soku winogronowego. Dużym plusem dla sieci jest zaopatrywanie się u lokalnych dostawców oraz delikatne zmiany w menu, które dostosowane jest do sezonu.

Właścicielami konceptu są kucharz Levan Meparishvili, który odpowiada za tworzenie dań. Zamiłowanie do kuchni zdobył w domu rodzinnym w Kutaisi, potem zyskał doświadczenie u najlepszych szefów kuchni w zachodniej Gruzji. Zauważony i doceniony został przez przyszłego wspólnika Vadyma Kostenko, przedsiębiorcę z Ukrainy. Pierwszy ich lokal otworzyli we Lwowie, gdzie restauracja zyskała ogromną popularność i skłoniła właścicieli do zainwestowania w nowe miejsca. Aktualnie posiadają aż 54 lokale w Polsce, na Ukrainie, Litwie oraz Białorusi.

W ciągu dwóch najbliższych miesięcy powstaną nowe restauracje: w Poznaniu, Zielonej Górze  – zapowiada Marta Naumenko , odpowiadająca za rozwój franczyzy marki w Polsce.

Najwięcej lokali w Polsce jest we Wrocławiu, gdzie restauracje cieszą się największym uznaniem. W kolejce na debiut czeka też Gdańsk i Katowice. Firma głównie szuka franczyzobiorców w miastach liczących powyżej 100 tys. mieszkańców.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.