Szef dla Młodych Talentów rusza w Polskę – pierwszym przystankiem Kraków

1
1218
Za nami pierwsze wyjazdowe spotkanie edukacyjne w ramach trzeciej edycji programu Szef dla Młodych Talentów. W lutowym Mikserze Kulinarnym wzięło udział blisko 100 młodych adeptów sztuki kulinarnej z Krakowa i okolic. Pokaz dla uczniów szkół gastronomicznych poprowadził Łukasz Cichy – szef kuchni krakowskiej restauracji Biała Róża.

Krakowski Mikser Kulinarny zainicjował tegoroczną odsłonę wyjazdowych wydarzeń edukacyjnych dla uczniów szkół i klas gastronomicznych. Pokaz kulinarny poprowadził Łukasz Cichy – szef kuchni popularnej restauracji Biała Róża w Krakowie, który zaprezentował dania z wykorzystaniem kaczki i perliczki.

Przedstawiciele firmy Drosed – partnera spotkania – poprowadzili natomiast prelekcję na temat drobiu. Uczestnicy mogli poszerzyć wiedzę z zakresu poszczególnych gatunków ptactwa hodowlanego, takich jak kaczka barbarie, perliczka czy kurczak kukurydziany i zagrodowy.

Dla uczestników biorących udział w spotkaniu czekały upominki, m.in. odzież kuchenna przygotowana przez partnera programu – firmę ChemaN, a także książki „100 receptur na 100 lat niepodległości”.

Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej prowadzony przez Makro Polska z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie początkującym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne (w tym książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”).

Więcej na temat zmian w edukacji młodych adeptów sztuki kulinarnej można dowiedzieć się z ostatniej audycji z cyklu „Klub Szefów Kuchni”.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.