Rośnie popularność dań sezonowych wśród Polaków

0
801
Coraz modniejsze staje się spożywanie potraw sezonowych, nie tylko w domach. Wielu rodzimych szefów kuchni stawia na najświeższe produkty i konstruuje karty dań, w których nie brakuje sezonowych przysmaków. Z takich rozwiązań korzystają między innymi restauracje zlokalizowane w Trójmieście.

Łatwo jest nakreślić, czym charakteryzuje się menu w ciągu danej pory roku. Wiosną w modzie są pierwsze warzywa, latem owoce, a zimą stawia się na dania rozgrzewające i nieco bardziej kaloryczne. Kuchnia w okresie jesiennym przepełniona jest natomiast grzybami, dynią, papryką, a także w owocami, takimi jak malina czy aronia. Nie można również zapominać o orzechach, które stanowią znakomity dodatek do wielu potraw.

Na północy Polski coraz więcej restauracji preferuje menu sezonowe. W tym gronie znajdują się m.in Mercato, Sztuczka i Eliksir. Specjalnością pierwszej z nich są rolada z dzika i zupa z gęsi. W restauracji Sztuczka można z kolei skosztować tatara z polędwicy wołowej oraz steku z tuńczyka. Bogatą ofertę dań sezonowych znajdziemy także w karcie dań restauracji Eliksir.

„Jesień to pora roku, która dostarcza nam wyjątkowych i aromatycznych produktów. Nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia nastroju jak danie z soczewicą, imbirem, czosnkiem i chili, a do tego odrobina chrupiącego bekonu z dodającym energii tłuszczykiem. Kolejne danie, które zasługuje na uwagę to dzik podany z kaszą pęczak, z purée z brokułu, do tego brokuł duszony w oliwie, a do tego aromatyczny sos z czerwonego wina. Jesień pewnie większości kojarzy się z zupami. My proponujemy zupę z szynką, czyli klarowny wywar z pieczonej szynki wieprzowej, podawany z gotowaną fasolą, duszonym porem, oliwą z wędzonej papryki i majerankiem – jest intensywna i rozgrzewająca” – mówi Paweł Wątor, szef kuchni i współwłaściciel restauracji Eliksir, w rozmowie dla deluxe.trojmiasto.pl

Popularność trendu na dania sezonowe w naszym kraju bez wątpienia rośnie. O jego trwałości będzie się można jednak przekonać dopiero po zakończeniu sezonu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.