Neweyes z systemem e-pack Hygiene zwycięzcą „The Best Innovation”- Gastro Meeting już w poniedziałek!

1
141
Advertisement
Organizowany w ramach branżowej konferencji biznesowej Gastro Meeting konkurs „The Best Innovation” to nie tylko sposobność do zaprezentowania szerokiej publiczności własnej, nowatorskiej koncepcji, ale również możliwość wygrania atrakcyjnych nagród, wśród których znajdują się stoisko, udział w spotkaniach z kupcami oraz prezentacja produktu lub usługi na scenie głównej. W wiosennej edycji to prestiżowe wyróżnienie otrzymała firma Neweyes – generalny dystrybutor e-pack Hygiene – systemu digitalizacji HACCP.

Firma zajmuje się digitalizacją systemu HACCP. Dzięki e-pack Hygiene można mieć wszystko pod kontrolą z poziomu swojego laptopa, smartfona lub komputera. Każda czynność zgodnie z harmonogramem, jaki dotyczy punktu krytycznego jest na bieżąco on-line monitorowana. Wszystkie półprodukty, zapasy i surowce do produkcji są oznaczone, identyfikowalne z poziomu produktu końcowego do poziomu pojedynczego kawałka mięsa lub liścia przyprawy. System przypomina o terminach przydatności, oraz monitoruje temperaturę dostawy dań do klienta w optymalnej temperaturze.Ponadto monitoruje temperaturę lodówek w sposób automatyczny lub ręczny. System ten wdrożyła choćby grupa Accor, Leclerc Francja, czy też Carefour lub Metro Francja. Użytkowanie systemu podnosi prestiż firmy, jako godnej zaufania.


W związku z tym, że firma E-pack rozwija się bardzo dynamicznie zostały podjęte działania, celem których jest wdrożenie ich produktu na terenie Polski. Sednem działalności firmy jest wdrożenie systemu HACCP w formie cyfrowej u zainteresowanych podmiotów. Polega to na tym, że E-pack Hygiene opracował swój , opatentowany system zarządzania punktami krytycznymi w przedsiębiorstwie oraz nadzoru nad ich wykonaniem w formie cyfrowej z dostępem on-line poprzez tablet, komputer, smartfon. System jest jedynym dostępnym w Europie i świecie na dzień dzisiejszy.

Dotychczas dokumentacja związana z HACCP jest przygotowywana ręcznie na kartkach papieru: albo za pomocą przygotowywania raportów odręcznie, albo za pomocą komputera i oprogramowania – gdzie należy odpowiedni raport lub tabelę wydrukować i przechowywać w archiwum przez 5 lat. Przygotowane dokumenty są gromadzone w wydzielonym pomieszczeniu, gdzie zajmują miejsce, generują koszty (dla pomieszczenia trzeba zapewnić optymalne warunki do przechowywania papieru: wilgotność i temperatura, ponadto trzeba je wydzielić lub dodatkowo wynająć), a w trakcie kontroli z SANEPID-u kontrolerzy są zaangażowani w przeglądanie dokumentacji na miejscu przechowywania dokumentacji, czyli w firmie. To powoduje stres dla właściciela, pracowników i osób odpowiedzialnych długotrwałą stycznością z osobami kontrolującymi, co jest spowodowane czasem, jaki należy spędzić, by przeanalizować wszystkie dokumenty z kilku lat. Niestety, bardzo często w wielu firmach, gdzie jest wdrożony HACCP dokumentacja jest sporządzana przed kontrolą, jeśli jest, oczywiście wcześniej, zapowiedziana, co nie odzwierciedla stanu faktycznego i co dezorganizuje pracę w firmie.


Dzięki zastosowaniu tego systemu odpowiedzialni pracownicy za prowadzenie dokumentacji HACCP przygotowują ją na bieżąco za pomocą wciskania odpowiedniej ikony na urządzeniu elektronicznym i ustawianiu odpowiednich parametrów, jakie są w danej chwili monitorowane. To proste działanie powoduje, że cały proces nie zabiera czasu, jest na bieżąco monitorowany, a same dane są on-line składowane na serwerze. Powrót do historii zajmuje chwilę, dzięki czemu bez wertowania góry dokumentacji papierowej można odnaleźć interesujące nas dane i je zweryfikować. Ponadto system wymusza i pilnuje zgodnie z harmonogramem wykonanie odpowiednich prac lub wprowadzenia danych przez pracownika. W innym wypadku osoba odpowiedzialna za dany dział jest na bieżąco informowana przez system o źle wykonanych obowiązkach lub braku wprowadzeniu ważnych danych do systemu. Dzięki temu system kontroluje pracowników i wymusza na nich działania, o których nie pamiętają lub nie chcą pamiętać, a manager ma dostęp na bieżąco do danych i sytuacji na terenie zakładu za pomocą emaila lub komórki, tabletu albo komputera.

W razie kontroli osoba kontrolująca dostaje konkretne raporty, jakie są jej niezbędne do przeprowadzenia kontroli, nie spędza całego czasu na terenie firmy, bo raporty może e-mailem dostać do siebie na komputer do biura i tutaj bez problemów skontrolować niezbędne dane i pracę odpowiedzialnych pracowników za działania zgodne z HACCP.

Ten system został wdrożony z powodzeniem w krajach takich jak : Francja, Szwajcaria, Niemcy, Hiszpania, Portugalia i wielu innych. Jest to system bezkonkurencyjny, innowacyjny i nowoczesny. Konkurencja praktycznie nie istnieje w tematyce rozwiązań, jakie dzięki temu systemowi można zaprezentować potencjalnemu klientowi.

Pierwszym klientem,który zainstalował system e-pack Hygiene w swojej znanej restauracji Bistro de Paris jest Michel Maron.


1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here