Restauracje, bary i kawiarnie powitały gości. Wszystko z zachowaniem reżimu sanitarnego

0
1616

Jedna osoba na 4 m2 lokalu, dezynfekowanie stolika po każdym kliencie, 2 metry odległości oraz noszenie maseczek i rękawiczek przez obsługę. Na takich zasadach zostaną otwarte w poniedziałek lokale gastronomiczne. Zielone światło dla barów i restauracji dał rząd. Teraz szczególny nacisk będzie kładziony na higienę i dezynfekcję. To bezpieczeństwo stanie się podstawowym kryterium wyboru lokalu, dlatego już dziś warto zadbać o odpowiednie środki, aby przygotować się na przyjęcie gości.

Proces mycia i dezynfekcji stanowi podstawowy punkt DHP, który kładzie duży nacisk na to, aby te procesy były przeprowadzane prawidłowo z rozplanowaniem czynności porządkowych, metody czyszczenia, mycia i dezynfekcji, odpowiednich środków, urządzeń, które należy stosować, aby dobrać częstotliwość poszczególnych czynności.  Czyszczenie jest procesem, w którym przygotowuje powierzchnię do mycia. Proces ten zwiększa skuteczność przeprowadzanego później mycia. Wyróżniamy dwa procesy czyszczenia: ręczne oraz mechaniczne. Mycie ma na celu mechaniczne usunięcie osadów i części mikroorganizmów. Mycie może być: ręczne, mechaniczne, pianowe, ciśnieniowe.

Dezynfekcja zaś polega na eliminacji niepożądanych drobnoustrojów do poziomu niezagrażającego zdrowiu. Dezynfekcję możemy podzielić na chemiczną (natryskowa lub zanurzeniowa) oraz fizyczną (termiczna lub radiacyjna).

Utrzymanie czystości w obiektach gastronomicznych wymaga systematyczności. Jest to proces wieloetapowy, przeprowadzany regularnie. Ze względu na specyfikę pomieszczeń, ich przeznaczenie i bezpośredni kontakt powierzchni z żywnością, obiekt myje i dezynfekuje się  codziennie, po skończonej pracy. Niektóre czynności (okresowe) wykonuje się w wymaganych i zalecanych odstępach czasowych.

Mycie i dezynfekcję rozpoczyna się od czyszczenia wstępnego, aby oczyścić powierzchnię z lekkich zanieczyszczeń i przygotować ją do mycia właściwego. Drugi etap przebiega z wykorzystaniem specjalnego środka myjącego na mokro, z wykorzystaniem np. preparatu przeznaczonego do rozcieńczania z wodą. Następnie czyszczoną powierzchnię należy opłukać i zdezynfekować ją odpowiednim środkiem o właściwościach bakterio-, grzybo- i wirusobójczych. Ostatni etap to suszenie.

Wszelkie środki czystości stosowane w obiektach gastronomicznych muszą spełniać rygorystyczne normy. Nie wszystkie dostępne na rynku produkty będą odpowiednie do zastosowania w tym obszarze. W ich składzie nie może być substancji, które wchodzą w reakcje ze składnikami żywności. Potwierdzeniem bezpieczeństwa stosowania takiego produktu może być np. atest PZH, czyli Państwowego Zakładu Higieny. Skuteczny środek do mycia i dezynfekcji powierzchni w obiektach gastronomicznych powinien działać we wszystkich stopniach twardości wody. Musi wyróżniać się skoncentrowaną formułą ze względu na konieczność usunięcia często trudnych zabrudzeń i dużej ilości szkodliwych bakterii. Częstotliwość wykonywania prac i duże powierzchnie sprawiają, że w celu ograniczenia kosztów proponuje się środki o dużej wydajności. Nie mogą być trudne w użyciu. Jeżeli jest to preparat przeznaczony do rozcieńczenia, to producent wyraźnie powinien poinformować użytkownika o wymaganych proporcjach. Decydując się na środki do mycia ręcznego, wybierać należy takie, które cechują się neutralnością dla skóry.

Dezynfekcję można podzielić na doraźną, codzienną oraz okresową. Dezynfekcja codzienna (np. stoły, blaty, zlewy, umywalki, podłogi) może być szybka. Stosuje się tu preparaty gotowe do użycia, dobrym wyborem jest tu produkt ClinexNano Protect Silver Table. Produkt ten posiada szerokie spektrum działania niszczące bakterie, grzyby, oraz zarodniki. Produkt nie wymaga spłukiwania powierzchni nie mających bezpośredniego kontaktu z żywnością.

Absolutnie niezbędnym w utrzymaniu czystości i higieny w hotelu lub restauracji jest preparat dezynfekująco-myjący Clinex DEZOFast, który niebawem również pojawi się w skoncentrowanej formie. Płyn w formie skoncentrowanej przeznaczony do dezynfekcji powierzchni – również mających kontakt z żywnością, w miejscach użyteczności publicznej oraz w obszarze medycznym. Zaleca się go używać w szpitalach, izbach przyjęć, domach opieki, hospicjach, przedszkolach, szkołach, hotelach, centrach fitness, gastronomii, toaletach, salach konsumpcyjnych, środkach komunikacji miejskiej itp.

Do dezynfekcji codziennej używa się również produkty myjąco-dezynfekujące, których zadanie polega na zemulgowaniu zabrudzeń oraz eliminacji niepożądanych drobnoustrojów. Produktem, który doskonale sprawdzi się w takim zastosowaniu jest Clinex Barren. Świetnie radzi sobie z usuwaniem zabrudzeń oraz posiada wiele innych możliwości, jeśli chodzi o bakterie oraz grzyby. Produkt ten również doskonale się sprawdzi  przy dezynfekcji okresowej.

Podsumowując. W tym trudnym czasie do kwestii dezynfekcji należy podejść niezwykle poważnie. Pamiętajmy, że wirus COVID 19 nadal jest bardzo groźny. Dlatego tak ważne jest aby zadbać o bezpieczeństwo nie tylko Gości, ale całej załogi.

DEZYNFEKCJA Dla Gastronomii

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.