Sytuacja kryzysowa w Green Caffè Nero pod kontrolą. Sanepid bada próbki

0
142
Advertisement
W miniony weekend kilkunastu klientów sieci Green Caffè Nero zgłosiło się do szpitala z objawami poważnego zatrucia pokarmowego. Choć przyczyny ich dolegliwości nie są jeszcze znane, a sprawę bada Sanepid, w kawiarniach tej marki postanowiono wstrzymać sprzedaż wszystkich ciast z kremem, które mogłyby okazać się potencjalną przyczyną problemów żołądkowych.

Szybkie i zdecydowane działanie Green Caffè Nero oraz wystosowany w mediach społecznościowych komunikat spotkały się ze zrozumieniem ze strony sympatyków tej sieci kawiarni. Jak zaznaczyła w rozmowie z nami Brand Manager Agata Milewska, zdrowie ich klientów jest w tej sytuacji priorytetem.

„Po uzyskaniu wiarygodnych informacji na temat przyczyn sygnalizowanych przez klientów komplikacji żołądkowych oraz niezbędnych ocen Sanepidu, podejmiemy dalsze działania, o których niezwłocznie poinformujemy naszych gości i media, bo zdrowie naszych gości, i nas wszystkich, jest dla nas najważniejsze. Osobiście kontaktujemy się z osobami, które zgłosiły nam problemy po spożyciu naszych ciast” – czytamy w oficjalnym komunikacie na Facebooku

To pierwsza tak poważna sytuacja kryzysowa w Green Caffè Nero. Zgłoszenia o możliwym zatruciu bakteriami salmonelli wpłynęły bowiem nie tylko ze stolicy, ale także od jednego z klientów z Krakowa. Wciąż nie wiadomo jednak, co w istocie wywołało serię zatruć, ani do produkcji którego deseru wykorzystano zainfekowany półprodukt.

„Po odebraniu sygnałów w trybie pilnym uruchomiliśmy konieczne do wyjaśnienia tych sygnałów procedury. Jednocześnie zaznaczamy, że produkty jak i surowce poddawane są niezależnym badaniom laboratoryjnym. Próbki są pobierane w różnych kawiarniach – do tej pory wszystkie wyniki były prawidłowe. Dodatkowo, niezależne badania bezpieczeństwa produktów wykonuje także nasza piekarnia. Raz w tygodniu w różnych dniach kontrolerzy z laboratorium pobierają próby surowców i gotowych produktów, wymazy powierzchni produkcyjnej i rąk pracowników. Tygodniowe badanie wykonane 28 maja nie wykazało żadnych nieprawidłowości” – napisano w dalszej części komunikatu.

Milewska zapewnia, że dotychczasowe relacje z dostawcami układały się bez zarzutu, a dostarczane półprodukty były certyfikowane i spełniały wszystkie wymagane normy. Aby jednak zminimalizować ryzyko podobnych komplikacji w przyszłości, ciasta z kremem będą przetrzymywane na ladzie chłodniczej i podawane na specjalne życzenie klienta.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.