Różnica tkwi w szczegółach – czyli czym jest jakość według Wojciecha Amaro

0
1105
Fot.: Nespresso Professional

Kawa to dla mnie chwila relaksu i wyciszenia, by zebrać myśli – mówi Wojciech Modest Amaro w przerwie na kawę podczas nagrywania filmu o swojej pracy w Dębówce niedaleko Warszawy, gdzie realizuje kolejny etap swojej kulinarnej podróży.

Fine dining w jego wydaniu to dobór najwyższej jakości produktów i dbałość o każdy szczegół. Dopełnieniem dań jest kawa Nespresso Professional.

Początek wielkiej kulinarnej podróży Wojciecha Amaro to 2013 rok, kiedy otrzymał pierwszą dla Polski gwiazdkę Michelin, kojarzącą się z najwyższą jakością dań. Dzisiaj ta jakość i dbałość o każdy szczegół serwowanego dania nadal pozostają dla niego najważniejsze. Podobnie z kawą, którą serwuje gościom. Amaro od wielu lat współpracuje z Nespresso, ponieważ oferowane kawy zapewniają różnorodność smaków i aromatów. Dla szefa kuchni liczy się także powtarzalność – każda filiżanka kawy Nespresso zapewnia gościom za każdym razem te same doznania i przyjemność. Jakość to także świeżość – wszystkie kawy Nespresso są pakowane w hermetycznym środowisku tuż po wypaleniu i zmieleniu ziaren.

Mogę wybierać z szerokiej gamy mieszanek kaw i nie raz udało mi się zaskoczyć moich gości. Kawa jest zwieńczeniem serwowanego gościom menu, nie może odbiegać jakością od pozostałych dań. Różnica tkwi w szczegółach. Razem z Nespresso przybliżamy też Polakom coffee pairing, czyli sztukę łączenia kawy z daniami w taki sposób, by osiągnąć synergię smaku. To nieodłączny element fine diningu – mówi Wojciech Amaro.

Kawa Nespresso jest pozyskiwana ze zrównoważonych źródeł, z różnych krajów, ale z jednego miejsca pochodzenia. Ziarna są starannie selekcjonowane i obrabiane z troską przez współpracujących z Nespresso plantatorów. Amaro także zna swoich lokalnych dostawców, którzy dbają o uprawy i hodowlę, utrzymując najwyższą jakość produktów. Słowem-kluczem jest dla niego także bioróżnorodność. Odkrywa i pielęgnuje zapomniane gatunki roślin i drzew, a natura jest jedną z jego największych inspiracji. Ze swoimi gośćmi dzieli się tym, co w niej najcenniejsze.

– Produkty, które wykorzystuję w mojej pracy, są zawsze najwyższej jakości i nie ma tu miejsca na kompromisy. Fine dining opiera się właśnie o najlepsze sezonowe produkty, przygotowywane tak, by wydobyć to, co natura dała im najlepszego. Prostota i konsekwencja – to one tworzą najlepsze dzieła – mówi Amaro.

Fot.: Nespresso Professional

Najbardziej ekscytującym i jednocześnie twórczym momentem w pracy szefa kuchni jest nowa karta dań, będąca połączeniem tych wszystkich elementów – jakości, sezonowych produktów i sposobu ich podania. Amaro korzysta z lata: świeże truskawki zerwane prosto z pola, plaster miodu z własnej pasieki, jajka od kur, które swobodnie biegają po ogrodzie, a do tego kawa Nespresso Professional, niezmiennie od lat.

EKSPRES NESPRESSO MEMENTO COFFEE & MILK
W miejscu, gdzie Wojciech Modest Amaro będzie realizował swój kolejny kulinarny koncept, stanął nowoczesny ekspres – Nespresso Momento Coffee & Milk. To wybór 12 precyzyjnie skomponowanych przepisów mlecznych i aż pięciu rozmiarów kaw: od ristretto, przez lungo, aż po duże Americano. Ekspres ma ponadczasowy design. Elegancki dotykowy wyświetlacz w szybki, prosty i intuicyjny sposób pozwala zaparzyć wysokiej jakości kawę. Na wyświetlaczu dodatkowo umieszczona jest informacja o stopniu intensywności i nutach aromatycznych każdej z 16 mieszanek kaw dostępnych w portfolio Nespresso Professional.

Więcej o Nespresso Momento Coffee & Milk HoReCa: tutaj

NESPRESSO MOMENTO COFFEE & MILK A ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ
Wysoka jakość kawy Nespresso wiąże się z odpowiedzialnością społeczną. Marka podejmuje szereg działań w ramach zrównoważonego rozwoju. Dotyczą one współpracy z plantatorami, działań dla lokalnych społeczności i troski o środowisko. Ekspres Nespresso Momento Coffee & Milk został zaprojektowany tak, by był funkcjonalny w różnych pomieszczeniach restauracyjnych, a jednocześnie przyjazny środowisku. Każda filiżanka kawy Nespresso powstaje przy wykorzystaniu precyzyjnie odmierzonej ilości kawy mielonej, wody i energii elektrycznej, a aluminiowe kapsułki po zużyciu podlegają w 100% recyklingowi. Goście mogą delektować się kawą wiedząc, że została ona przyrządzona zgodnie z zasadami Positive Cup Nespresso. Wizją firmy jest, aby każda filiżanka kawy Nespresso miała wartość dla społeczeństwa i środowiska i aby do 2022 roku była neutralna pod względem emisji dwutlenku węgla. Więcej o zobowiązaniu Nespresso „Liczy się działanie” tutaj.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.