Różnica tkwi w szczegółach – czyli czym jest jakość według Wojciecha Amaro

0
1408
Fot.: Nespresso Professional

Kawa to dla mnie chwila relaksu i wyciszenia, by zebrać myśli – mówi Wojciech Modest Amaro w przerwie na kawę podczas nagrywania filmu o swojej pracy w Dębówce niedaleko Warszawy, gdzie realizuje kolejny etap swojej kulinarnej podróży.

Fine dining w jego wydaniu to dobór najwyższej jakości produktów i dbałość o każdy szczegół. Dopełnieniem dań jest kawa Nespresso Professional.

Początek wielkiej kulinarnej podróży Wojciecha Amaro to 2013 rok, kiedy otrzymał pierwszą dla Polski gwiazdkę Michelin, kojarzącą się z najwyższą jakością dań. Dzisiaj ta jakość i dbałość o każdy szczegół serwowanego dania nadal pozostają dla niego najważniejsze. Podobnie z kawą, którą serwuje gościom. Amaro od wielu lat współpracuje z Nespresso, ponieważ oferowane kawy zapewniają różnorodność smaków i aromatów. Dla szefa kuchni liczy się także powtarzalność – każda filiżanka kawy Nespresso zapewnia gościom za każdym razem te same doznania i przyjemność. Jakość to także świeżość – wszystkie kawy Nespresso są pakowane w hermetycznym środowisku tuż po wypaleniu i zmieleniu ziaren.

Mogę wybierać z szerokiej gamy mieszanek kaw i nie raz udało mi się zaskoczyć moich gości. Kawa jest zwieńczeniem serwowanego gościom menu, nie może odbiegać jakością od pozostałych dań. Różnica tkwi w szczegółach. Razem z Nespresso przybliżamy też Polakom coffee pairing, czyli sztukę łączenia kawy z daniami w taki sposób, by osiągnąć synergię smaku. To nieodłączny element fine diningu – mówi Wojciech Amaro.

Kawa Nespresso jest pozyskiwana ze zrównoważonych źródeł, z różnych krajów, ale z jednego miejsca pochodzenia. Ziarna są starannie selekcjonowane i obrabiane z troską przez współpracujących z Nespresso plantatorów. Amaro także zna swoich lokalnych dostawców, którzy dbają o uprawy i hodowlę, utrzymując najwyższą jakość produktów. Słowem-kluczem jest dla niego także bioróżnorodność. Odkrywa i pielęgnuje zapomniane gatunki roślin i drzew, a natura jest jedną z jego największych inspiracji. Ze swoimi gośćmi dzieli się tym, co w niej najcenniejsze.

– Produkty, które wykorzystuję w mojej pracy, są zawsze najwyższej jakości i nie ma tu miejsca na kompromisy. Fine dining opiera się właśnie o najlepsze sezonowe produkty, przygotowywane tak, by wydobyć to, co natura dała im najlepszego. Prostota i konsekwencja – to one tworzą najlepsze dzieła – mówi Amaro.

Fot.: Nespresso Professional

Najbardziej ekscytującym i jednocześnie twórczym momentem w pracy szefa kuchni jest nowa karta dań, będąca połączeniem tych wszystkich elementów – jakości, sezonowych produktów i sposobu ich podania. Amaro korzysta z lata: świeże truskawki zerwane prosto z pola, plaster miodu z własnej pasieki, jajka od kur, które swobodnie biegają po ogrodzie, a do tego kawa Nespresso Professional, niezmiennie od lat.

EKSPRES NESPRESSO MEMENTO COFFEE & MILK
W miejscu, gdzie Wojciech Modest Amaro będzie realizował swój kolejny kulinarny koncept, stanął nowoczesny ekspres – Nespresso Momento Coffee & Milk. To wybór 12 precyzyjnie skomponowanych przepisów mlecznych i aż pięciu rozmiarów kaw: od ristretto, przez lungo, aż po duże Americano. Ekspres ma ponadczasowy design. Elegancki dotykowy wyświetlacz w szybki, prosty i intuicyjny sposób pozwala zaparzyć wysokiej jakości kawę. Na wyświetlaczu dodatkowo umieszczona jest informacja o stopniu intensywności i nutach aromatycznych każdej z 16 mieszanek kaw dostępnych w portfolio Nespresso Professional.

Więcej o Nespresso Momento Coffee & Milk HoReCa: tutaj

NESPRESSO MOMENTO COFFEE & MILK A ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ
Wysoka jakość kawy Nespresso wiąże się z odpowiedzialnością społeczną. Marka podejmuje szereg działań w ramach zrównoważonego rozwoju. Dotyczą one współpracy z plantatorami, działań dla lokalnych społeczności i troski o środowisko. Ekspres Nespresso Momento Coffee & Milk został zaprojektowany tak, by był funkcjonalny w różnych pomieszczeniach restauracyjnych, a jednocześnie przyjazny środowisku. Każda filiżanka kawy Nespresso powstaje przy wykorzystaniu precyzyjnie odmierzonej ilości kawy mielonej, wody i energii elektrycznej, a aluminiowe kapsułki po zużyciu podlegają w 100% recyklingowi. Goście mogą delektować się kawą wiedząc, że została ona przyrządzona zgodnie z zasadami Positive Cup Nespresso. Wizją firmy jest, aby każda filiżanka kawy Nespresso miała wartość dla społeczeństwa i środowiska i aby do 2022 roku była neutralna pod względem emisji dwutlenku węgla. Więcej o zobowiązaniu Nespresso „Liczy się działanie” tutaj.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.