Restauracja w Zamku Topacz wyróżniona podczas Festiwalu Fine Dining Week

0
56
Advertisement
Festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week po raz pierwszy zawitał do Wrocławia. Lokalni smakosze, którzy mieli okazję odwiedzić, a potem ocenić pięć restauracji, wyróżnili tę znajdującą się w Zamku Topacz, nagradzając ją w kategorii „Najlepsza atmosfera”.

Fine Dining Week to specjalna formuła festiwalu Restaurant Week, która organizowana jest od 2014 roku. Dotychczas partycypowały w niej najlepsze restauracje z Warszawy i Krakowa, a w tym roku do grona uczestników przyłączyły się także lokale poznańskie oraz wrocławskie. Celem wydarzenia jest promowanie, a także wspieranie rozwoju polskiej sceny restauracyjnej.

„Fine dining” to w dużym uproszczeniu sztuka restauracyjna na najwyższym poziomie. Szczególną wagę przykłada się tu do wysokiej jakości składników, dopracowany wygląd dania, elegancką zastawę, aż po profesjonalną obsługę kelnerską i ogólny wystrój lokalu. W „fine dining” istotne jest zatem odpowiednie doświadczenie, które może zagwarantować niezapomniany pobyt w luksusowej restauracji.

W premierowej wrocławskiej edycji festiwalu wzięła udział Restauracja w Zamku Topacz, na czele której stoi wykwalifikowany Szef Kuchni, cieszący się w środowisku znakomitą opinią Rafał Borys. Goście imprezy przyznali Restauracji w Zamku Topacz drugie miejsce w ogólnej klasyfikacji oraz uznali, że zasługuje ona na specjalne wyróżnienie w kategorii „Najlepsza atmosfera”.

„Ogromnie cieszą nas oba wyróżnienia, jednak nagroda za „Najlepszą atmosferę” jest dla nas szczególnie ważna. Codziennie dokładamy wszelkich starań, aby nasi goście z największą przyjemnością smakowali nie tylko przygotowywanych przez nas dań, ale całokształtu, czyli klimatu miejsca, które dla nich tworzymy” – podsumował Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz.

Źródło: Zamek Topacz Resort & Art SPA

Kucharze z Restauracji w Zamku Topacz zaserwowali gościom festiwalu m.in. sandacza z mleczkiem kokosowym, ravioli z borowikami i szpinakiem, czy też risotto z wędzonym selerem, truflą oraz parmigiano reggiano.

Zamek Topacz oddalony jest od centrum Wrocławia o niecałe 20 minut jazdy samochodem. To wyjątkowe miejsce z niezwykle bogatą, XIV-wieczną historią, stanowiące połączenie zamkowego klimatu z nowoczesnym luksusem dedykowanym najbardziej wymagającym gościom.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.