Przepis na jesienną chandrę? Sezonowe produkty!

0
194
Nie jest zaskakującym fakt, że jesienią każdego dopada gorszy humor. Wpływają na to niekorzystne zmiany pogody oraz coraz krótsze dni, które wiążą się z mniejszą ilością godzin słonecznych. Pozytywny nastrój zostaje wystawiony na próbę, dlatego ku zadowoleniu klientów warto rozweselić jesienne menu w swoim lokalu.

Witamina D

Nie każdy to wie, ale niedobór witaminy D ma wpływ na pogorszenie humoru. Krótsza ekspozycja na słońce lub jej całkowity brak oznacza zmniejszenie ilości witaminy D, którą organizm wytwarza poprzez reakcję, jaka zachodzi na skutek kontaktu ze skórą światła ultrafioletowego oraz izomeryzacji cieplnej. Ludzie, którym brakuje promieni słonecznych stają się ospali, zmęczeni i ogólnie nieszczęśliwi. To nie depresja, lecz brak witaminy D. W czasie pochmurnych miesięcy od jesieni do zimy należy prowadzić jej suplementację. Cukiernicy oraz restauratorzy mogą również pomóc swoim klientom przetrwać ten trudny czas poprzez urozmaicenie menu.



Kakao

Są takie składniki, które wywołują u ludzi dobry humor i chociażby miał on trwać krótko, warto się uszczęśliwiać i podtrzymywać pozytywną energię. Pierwsze na liście będzie kakao. Pomoże walczyć ze złym nastrojem, ponieważ podnosi poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Oprócz tego to dobre źródło magnezu, który ma wpływ na radzenie sobie ze stresem – tak ważne w okresie jesienno-zimowym, gdy wszystko widziane jest w czarnych barwach. Ponadto magnez działa korzystnie na przepływ krwi w organizmie, lepsze jej dotlenienie, relaksuje mięśnie oraz zwiększa wydajność umysłu i chroni serce. Kakao posiada więcej zalet, takich jak zawartość żelaza oraz wysoką koncentrację antyoksydantów.




Ziarna kawy

Następnie należy poświęcić chwilę właściwościom kawy. Jej ziarna można wykorzystywać do wielu deserów. Kofeina w niej zawarta w umiarkowanych ilościach wzmacnia oraz działa pobudzająco. Podobnie jak kakao, zwiększa poziom serotoniny. Dodatkowo w kawie znajdują się polifenole, których działanie wzmacnia serce oraz układ krwionośny, spowalniają one także proces starzenia się organizmu. Zapobiegają również odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych oraz wytwarzaniu się wolnych rodników.

„To ważne, jak skomponujemy jesienno-zimowe menu. Im bardziej będzie wartościowe pod względem dobranych składników oraz kolorowe dla ulepszenia walorów wizualnych, tym klienci chętniej będą do nas wracać. Ludzie są wzrokowcami, dlatego wygląd potrawy jest tak ważny, bo to on często sprawia, że decydujemy się czegoś spróbować” – mówi Estera Donder, Key Account Manager Polska w firmie FrieslandCampina Foodservice Europe, producenta marki Debic.



Jesteś tym, co jesz

Składniki potraw, które spożywamy, mają bezpośredni wpływ na nasze zdrowie, a także samopoczucie. Ważne jest odpowiednie zbilansowanie diety przez cały rok – nie tylko w określonych miesiącach. Chodzi o prawidłowe różnicowanie codziennego jedzenia, co pozwoli na zachowanie świetnej formy fizycznej oraz psychicznej przez cały czas.


Firma Debic jest producentem szerokiego asortymentu produktów nabiałowych, takich jak specjalistyczne śmietanki oraz śmietanki w sprayu, masła, gotowe do użytku bazy do deserów i inne rozwiązania. Debic stał się ekspertem w produktach nabiałowych dla piekarzy, cukierników, chocolatierów, szefów kuchni i firm cateringowych.

Producentem marki Debic jest FrieslandCampina, która stale kładzie nacisk na promowanie jakości i doskonalenia na każdym etapie swojej działalności – poczynając od karmienia krów i dbałości o ich dobrostan, poprzez udoskonalanie w naturalny sposób receptur, kończąc na produkcji i zachowaniu najwyższych standardów podczas dostaw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.