Premiera V edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau już w listopadzie

0
971
26 listopada 2018 to data oficjalnej premiery piątej edycji Żółtego Przewodnika kulinarnego o francuskim rodowodzie – Gault&Millau. Podczas wydarzenia, które będzie miało miejsce w Gdańsku, odbędzie się również wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni w Polsce.

Żółty Przewodnik Gult&Millau jest ogólnokrajowym źródłem informacji na temat konceptów gastronomicznych – poleca najlepsze restauracje oraz rekomenduje miejsca, w których można kupić regionalne produkty testowane przez inspektorów Żółtego Przewodnika.

Zaproszenia na tegoroczną Galę otrzymało 700 gości, w gronie których znajdą się renomowani szefowie kuchni. Ich restauracje zostaną wyróżnione w Przewodniku na rok 2019. Nagrody będą przyznane w pięciu kategoriach:

– Szef Kuchni Tradycyjnej
– Kobieta Szef
– Młody Talent
– Szef Jutra
– Szef Roku

Najbardziej znaczące wyróżnienia – Szef Roku – uzyskali dotychczas Andrea Camastra, Wojciech Modest Amaro, Paweł Oszczyk i Witek Iwański

„Jak co roku zaskoczymy naszych czytelników. W Przewodniku pojawi się nowa sekcja – to miejsca wyróżnione oznaczeniem POP. Te, które nie są restauracjami, a mimo tego cieszą znakomitymi smakami i atmosferą. Wśród nich są najlepsze cocktail i wine bary, kawiarnie, cukiernie a nawet street foody w wydaniu gourmet. Nie usiłujemy ich porównywać z restauracjami, stąd opracowaliśmy tę nową kategorię i zupełnie nowy styl oznaczeń” – mówi Justyna Adamczyk, Redaktor Naczelna Żółtego Przewodnika Gult&Millau.

Gault&Millau pojawił się na rynku blisko 50 lat temu jako przeciwwaga dla przewodnika Michelin. Od początku stanął w kontrze do konserwatyzmu promowanego przez konkurencję, zarzucając ignorancję wobec wszystkiego, co nie zawiera się w ramach kuchni serwowanej w najlepszych i największych restauracjach oraz hotelach na całym świecie (tzw. haute cuisine).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.