Międzynarodowy Dzień Kawy już za nami

0
341

29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. Z tej okazji Segafredo Zanetti Poland wraz ze swoją szkołą baristów Coffee Art Masters zorganizowało wydarzenie Dzień Kawy z Segafredo, po raz pierwszy łącząc je z konkursem Latte Art skierowanym do baristów i pasjonatów kawy.

Bariści Segafredo nie tylko sędziowali podczas konkursu, ale również przy udziale Roastera Segafredo uczyli gości czym jest cupping i jak rozpoznawać aromaty i smaki kawy. Było to nie tylko święto kawy, ale i – jak wspomniał gość specjalny Christian Tirro z Accademia Baristi Italiana – również święto pasjonatów kawy i baristów.

Na ostateczny smak napoju wpływa mnóstwo czynników, w tym umiejętności osób, które stykają się z nią na poszczególnych etapach. Najnowsze kawy sygnowane Coffee Art Masters, Ethiopia i Kenya bardzo smakowały gościom dzięki umiejętnościom zarówno Roastera, który je wypalał, jak i baristy, który przygotowywał je alternatywnymi metodami. Barista nadaje kawie ostateczny smak, wygląd i aromat. Źródłem wysokiej jakości serwowanego napoju, są nie tylko doskonałe ziarna, ale także wiedza i umiejętności baristy, dlatego Segafredo Zanettii Poland koncentruje się na edukacji. Już blisko 200 osób przeszło szkolenia w szkole baristycznej Coffee Art Masters, a to dopiero początek.

Reklama
Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.