McDonald’s usuwa sztuczne składniki ze swoich produktów

0
785
Jedna z najpopularniejszych sieci fast foodów podjęła decyzję o wycofaniu sztucznych składników ze składu serwowanych potraw. To ukłon w kierunku osób dbających o zdrowie i kondycję fizyczną.

Według doniesień CNN aż siedem kultowych burgerów, w tym Big Mac, nie będzie już zawierało w swoim składzie środków konserwujących ani barwników. Zmiany dotyczą wszystkich części kanapki oraz sosu Big Mac Special, który pomimo braku ulepszaczy ma smakować tak samo.

https://twitter.com/McDonalds/status/1045031032850911232

Podobną praktykę McDonald’s zastosował przed dwoma laty – wówczas zmiany dotknęły kurczaków McNuggets oraz bułek, a pozbyto się m.in wysokofruktozowego syropu kukurydzianego.

Amerykańska sieć nie poprzestaje jednak tylko na zdrowej żywności. Do 2025 roku we wszystkich punktach McDonald’s ma być stosowany recykling. Opakowania będą powstawać tylko z odnawialnych źródeł, produkcji certyfikowanej albo w wyniku procesu recyklizacji. Aktualnie tylko połowa opakowań wykorzystywanych w restauracjach tej marki jest wytwarzana w ten sposób, zaś niewiele ponad 60% pudełek bazujących na masie papierowej pochodzi z certyfikowanych źródeł lub recyklingu. Dodatkowo zaledwie co dziesiąty lokal McDonald’s wykorzystuje ponownie opakowania zużyte przez klientów.

„Ta inicjatywa pokazuje nasze zaangażowanie w budowę lepszego McDonalda i spełnianie oczekiwań konsumentów. Wszyscy wiemy, że wybory jakościowe są dla naszych klientów bardzo ważne. Dzięki zmianom takim jak wykorzystanie stuprocentowej wołowiny w produkcji burgerów oraz wyeliminowanie sztucznych konserwantów w kurczaku McNuggets wykonaliśmy olbrzymi krok w ewolucji jakości naszej żywności. Ostatnia zmiana w naszych klasycznych burgerach jest bardzo ekscytującą częścią historii marki” – powiedział Chris Kempczinski, prezes McDonald’s USA.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj