Lubelski młyn braci Krauze zamieni się w hotel

1
78
Advertisement
We wnętrzach zabytkowego młyna braci Krauze, znajdującego się przy ul. Działkowej w Lublinie, powstanie czterogwiazdkowy hotel, który będzie w stanie ugościć do 100 osób. Obiekt będzie wyposażony dodatkowo w salę konferencyjną, basen, SPA oraz strefę relaksu. Według obecnych planów hotel ma zostać oddany do użytku w 2021 roku.

Poprzednim właścicielem młyna była firma Lubella – czołowy producent makaronów, płatków śniadaniowych, zbożowych przekąsek, mąk i kasz. Wiceprezes zarządu lubelskiej spółki, Piotr Romańczuk, poinformował w ubiegłym tygodniu, że umowę przedwstępną dotyczącą sprzedaży młyna wraz z przyległymi magazynami parafowano 3 sierpnia 2018, a jej formalizacja nastąpi w pierwszej połowie 2019 roku. Dokładne informacje na temat nowego nabywcy nie zostały na razie upublicznione. Wiadomo jedynie, że chodzi o czołowego, regionalnego dewelopera z dużym doświadczeniem na rodzimym rynku.

Młyn nie będzie jedyną nową propozycją dla gości, którzy w przyszłości będą mieli zamiar zatrzymać się w Lublinie. A według raportu Wydziału Strategii i Obsługi Inwestorów w lubelskim Urzędzie Miasta takowych będzie przybywać, zatem nie dziwi powstawanie kolejnych hoteli oraz plany budowy nowych. Najświeższy przykład to chociażby zainaugurowany w ubiegłym miesiącu Arche Hotel Lublin znajdujący się przy ul. Zamojskiej.

W przyszłym roku ma natomiast rozpocząć działalność B&B Hotel przy ulicy Dolnej 3 Maja. Jak przewiduje dyrektor wspomnianego wydziału, Mariusz Sagan, kolejnych inwestycji hotelarskich na Lubelszczyźnie można spodziewać się po 2020 roku. Intensywny progres na tamtejszym rynku Sagan tłumaczy między innymi rozwojem uczelni wyższych oraz targów, a także bogatą ofertą wydarzeń biznesowych i naukowych.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here