Jesienne kompozycje smaków Restauracji Belvedere

0
176

Sceneria Łazienek Królewskich przybiera ciepłe, złociste barwy. Jest to czas, aby powitać nowy sezon w karcie Restauracji Belvedere. Jesienne menu to bogactwo smaków, w które obfituje najbardziej malownicza pora roku. W kulinarnych interpretacjach dań królują sezonowe warzywa, leśne grzyby oraz aromatyczne mięsa takie jak gęsina czy dziczyzna. Odkryj wyjątkowe kulinarne doświadczenie Restauracji Belvedere, poznając autorskie kompozycje jesiennych smaków.

Jesienna paleta barw i bogactwo sezonowych składników były źródłem inspiracji dla  najnowszej odsłony menu Restauracji Belvedere. Kiedy upalne letnie dni stają się już jedynie wspomnieniem, na stole zaczynają królować intensywne, korzenne aromaty i rozgrzewające, dodające sił kompozycje smaków. Sezonowe menu autorstwa Łukasza Guzińskiego, Szefa Kreatywnego oraz Tomasza Łagowskiego, Executive Szefa to wyjątkowe kulinarne doświadczenie, które opiera się na długo wyczekiwanych jesiennych składnikach: korzeniowych warzywach, kremowych dyniach i aromatycznych grzybach z polskich lasów.

W sezonowej karcie dań znajdziemy lekkie przekąski, takie jak Sałata Złota Jesień z pieczoną dynią, serem bryndza i śliwką, Sałatka z Półgęskiem, czyli wędzoną piersią gęsi z cytrusami, granatem, sosem balsamicznym i palonym masłem, czy Marynowane Sardynki Europejskie z awokado, szpinakiem, miso i winegretem z maślanki.

Reklama

Po świeżych i delikatnych starterach przechodzimy do bardziej intensywnych i rozgrzewających smaków, które podkreślają niepowtarzalny aromat jesiennych składników jak np. Kaszanka Belvedere z musem grzybowym i sosem na bazie porto, Smażone Rydze z palonym masłem, koperkiem i musem parmezanowym, a także zupy, które z pewnością trafią w gusta wszystkich miłośników sezonowych smaków – Kremowa Dyniowa i Bulion Grzybowy.

Dania główne to m.in. inspirowana polską tradycją kulinarną Pierś z Kaczki z Maślaną Brioche, kremem orzechowym, figą i sosem koniakowym, Złotnicka Wieprzowina w towarzystwie chrupiącej cukinii i świeżej trufli, Stek z Jelenia z glazurowanymi jesiennymi warzywami i sosem chausser, czy Sandacz ze Spaghetti Korzennym.

Z kolei w karcie deserów znalazły się takie propozycje jak Tarta Tatin, Sernik Tonka z musem mirabelkowym czy Beza z kremem aromatyzowanym rozmarynem.

Restauracja Belvedere to wyjątkowe doświadczenie znanych smaków w zupełnie nowej odsłonie. Autorskie menu jest dopełnieniem niezwykłej atmosfery miejsca w samym sercu Łazienek Królewskich. Delektuj się bogactwem aromatycznych, sezonowych składników w malowniczej, jesiennej scenerii ogrodów.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.