IGHP z nowym cyklem szkoleń dla hotelarzy nt. RODO

0
42
Advertisement
Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego kontynuuje działania z zakresu edukacji hotelarzy na temat ochrony danych osobowych. 15 czerwca IGHP rusza z nowym cyklem praktycznych warsztatów pt. „RODO w hotelach – pierwsze doświadczenia”.

Od 25 maja wszystkich przedsiębiorców obowiązuje nowe prawo – unijne ogólne rozporządzenie o ochronie danych.

„Dla hotelarzy RODO oznacza zmiany, m.in. w sposobie przetwarzania i przechowywania danych gości czy konieczność stworzenia nowej karty meldunkowej. Hotelarze dobrze wiedzą, że tylko osoby zajmujące się na co dzień branżą gościnności, rozumieją ich realne potrzeby. Codziennie otrzymujemy w Izbie wiele telefonów i maili z pytaniami dotyczącymi RODO. Jesteśmy cały czas do dyspozycji hotelarzy i służymy profesjonalną wiedzą. Dlatego też zdecydowaliśmy na realizację nowego cyklu praktycznych warsztatów” – mówi Marcin Mączyński, sekretarz generalny i wiceprezes IGHP.

Cykl „RODO w hotelach – pierwsze doświadczenia. Szkolenie praktyczne” obejmuje cztery spotkania. Pierwsze z nich odbędzie się 15 czerwca w Warszawie w hotelu ibis Styles Warszawa City, kolejne odbędą się: 2 lipca we Wrocławiu w ibis Styles Wrocław Centrum, 3 lipca w Krakowie w Hotelu Kossak oraz 4 lipca w Gdańsku w Hampton by Hilton Gdańsk Stare Miasto.

Każde szkolenie składa się z czterech bloków tematycznych. Pierwszy z nich jest poświęcony danym osobowym gości, kolejny ich zabezpieczeniu. Trzeci blok tematów dotyczy współpracy hoteli z organami państwa. Na koniec został przewidziany czas na pytania i case studies.

Koszt uczestnictwa w szkoleniu to 299 zł netto (+23% VAT) dla członków IGHP, zaś dla pozostałych uczestników 499 zł netto (+23% VAT). Na szkolenia można zapisać się pisząc do biura IGHP na adres ighp@ighp.pl lub dzwoniąc pod nr tel. +48 22 251 79 11, + 48 503 044 875, a także online:

https://rodowarszawa5.konfeo.com/pl/groups
https://rodowroclaw2.konfeo.com/pl/groups
https://rodokrakow5.konfeo.com/pl/groups
https://rodogdansk3.konfeo.com/pl/groups



Ramowy program szkolenia:

Blok I: Dane osobowe gości
1. RODO a polska ustawa o ochronie danych osobowych z 2018 r.
2. Podstawy prawne przetwarzania danych osobowych gości i obowiązki informacyjne
3. Zbieranie danych osobowych gości przez stronę internetową hotelu
4. Serwisy rezerwacyjne a dane osobowe
5. Uprawnienia gości związane z przetwarzaniem danych osobowych
6. Obsługa gości hotelowych z perspektywy ochrony danych osobowych

Blok II: Zabezpieczenie danych osobowych
1. Obowiązki hotelu związane z zabezpieczeniem danych osobowych
2. Wymagania dotyczące procedur przetwarzania danych osobowych w systemach komputerowych
3. Zabezpieczenie danych osobowych gromadzonych w archiwach i kartotekach
4. Monitoring hotelowy
5. Dokumentacja procedur zabezpieczenia danych osobowych
6. Dane osobowe pracowników
7. Outsorsing usług a dane osobowe

Blok III: Współpraca hoteli z organami państwa
1. Przekazywanie danych osobowych gości hotelowych policji, ABW i innym organom
2. Zasady dotyczące przekazywania danych osobowych gości urzędom podatkowym
3. Uprawnienia kontrolne GIODO

Blok IV: Pytania i case studies.


Informacje dodatkowe:

Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego to efektywna organizacja działająca w branży hotelarskiej. Od 2003 roku jest rzecznikiem środowiska biznesu hotelarskiego i gastronomicznego w kontaktach z administracją państwową oraz w Unii Europejskiej. Będąc najbardziej wpływową organizacją w branży, lobbuje na rzecz jej rozwoju, chroni interes hotelarzy, wspiera wszelkie inicjatywy gospodarcze swoich członków, a także promuje społeczną odpowiedzialność biznesu w branży.

IGHP dba o interesy polskich hotelarzy również na arenie międzynarodowej, będąc reprezentantem branży hotelarskiej w HOTREC (Konfederacja Narodowych Organizacji Hoteli, Restauracji, Kawiarni w krajach UE i europejskiego obszaru ekonomicznego).

Więcej informacji znajdziecie Państwo na stronie internetowej www.ighp.pl oraz na oficjalnym profilu IGHP na Facebooku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.