McDonald’s usuwa sztuczne składniki ze swoich produktów

0
1401
Jedna z najpopularniejszych sieci fast foodów podjęła decyzję o wycofaniu sztucznych składników ze składu serwowanych potraw. To ukłon w kierunku osób dbających o zdrowie i kondycję fizyczną.

Według doniesień CNN aż siedem kultowych burgerów, w tym Big Mac, nie będzie już zawierało w swoim składzie środków konserwujących ani barwników. Zmiany dotyczą wszystkich części kanapki oraz sosu Big Mac Special, który pomimo braku ulepszaczy ma smakować tak samo.

Podobną praktykę McDonald’s zastosował przed dwoma laty – wówczas zmiany dotknęły kurczaków McNuggets oraz bułek, a pozbyto się m.in wysokofruktozowego syropu kukurydzianego.

Amerykańska sieć nie poprzestaje jednak tylko na zdrowej żywności. Do 2025 roku we wszystkich punktach McDonald’s ma być stosowany recykling. Opakowania będą powstawać tylko z odnawialnych źródeł, produkcji certyfikowanej albo w wyniku procesu recyklizacji. Aktualnie tylko połowa opakowań wykorzystywanych w restauracjach tej marki jest wytwarzana w ten sposób, zaś niewiele ponad 60% pudełek bazujących na masie papierowej pochodzi z certyfikowanych źródeł lub recyklingu. Dodatkowo zaledwie co dziesiąty lokal McDonald’s wykorzystuje ponownie opakowania zużyte przez klientów.

„Ta inicjatywa pokazuje nasze zaangażowanie w budowę lepszego McDonalda i spełnianie oczekiwań konsumentów. Wszyscy wiemy, że wybory jakościowe są dla naszych klientów bardzo ważne. Dzięki zmianom takim jak wykorzystanie stuprocentowej wołowiny w produkcji burgerów oraz wyeliminowanie sztucznych konserwantów w kurczaku McNuggets wykonaliśmy olbrzymi krok w ewolucji jakości naszej żywności. Ostatnia zmiana w naszych klasycznych burgerach jest bardzo ekscytującą częścią historii marki” – powiedział Chris Kempczinski, prezes McDonald’s USA.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.