Zrównoważone jedzenie dla zdrowszego życia – jak wprowadzić zdrowe trendy do menu restauracji?

0
487
Fot.: Materiały prasowe GoPOS

W ostatnim czasie coraz wyraźniejszy staje się wzrost zainteresowania zdrowym odżywianiem i dietą wśród konsumentów. Coraz większa część społeczeństwa przywiązuje uwagę do wartości odżywczych posiłków, świeżości składników i zrównoważonej diety. Ma to także znaczący wpływ na branżę gastronomiczną, w której przedsiębiorcy muszą dostosować się do rosnącego zapotrzebowania na zdrowe i świeże jedzenie. W tym artykule wyjaśnimy, jak właściciele restauracji mogą modyfikować swoje menu, aby sprostać tym rosnącym oczekiwaniom. 

Rosnące zapotrzebowanie na zdrowe jedzenie

Powszechnie uznawane jest, że właściwa dieta ma istotny wpływ na zdrowie i ogólne samopoczucie. Wraz z rosnącym zainteresowaniem społeczeństwa dbałością o zdrowy tryb życia, wzrasta również potrzeba na oferowanie zdrowych i świeżych posiłków w lokalach gastronomicznych. Klienci oczekują potraw przygotowywanych z naturalnych składników, pozbawionych sztucznych dodatków i konserwantów. Warto więc starać się sprostać tym oczekiwaniom, aby przyciągać do restauracji jak najwięcej klientów.

Przystosowanie karty dań do trendu zdrowego odżywiania

Z uwagi na to opisane wcześniej zapotrzebowanie, restauratorzy, którzy pragną sprostać oczekiwaniom swoich gości, powinni modyfikować swoje menu tak, aby uwzględnić w nim zdrowe trendy. Poniżej przedstawiamy sposoby na to, jak wprowadzić tego typu zmiany w swojej restauracji.

Postaw na świeże i lokalne składniki

Priorytetowe znaczenie w tworzeniu zdrowego menu ma selekcja świeżych, regionalnych produktów. Warto nawiązać współpracę z dostawcami działającymi lokalnie, aby regularnie otrzymywać dostawy świeżych warzyw, owoców, mięsa i ryb. Taki wybór zapewnia znacznie więcej, niż zdrowe pozycje w menu – pozwala także wspierać lokalną społeczność i przyczyniać się do ochrony środowiska.

Aby znaleźć najlepszych lokalnych dostawców, warto skorzystać z GastoSupplier. Dzięki temu narzędziu można porównać różne hurtownie wraz z cenami ich produktów. Warto sprawdzić tego typu zestawienie dla regionalnych dostawców – w ten sposób znajdziesz hurtownie, które oferują świeże i wysokiej jakości składniki w możliwie najlepszych cenach.

Fot.: Materiały prasowe GoPOS

Potrawy wegańskie i wegetariańskie

Warto zdecydować się na wzbogacenie karty dań o zrównoważone, wegetariańskie i wegańskie pozycje. Roślinne potrawy mogą być nie tylko pełne wartości odżywczych, ale także cieszyć podniebienia swoją różnorodnością smaków. Restauracje mają możliwość eksperymentowania z roślinnymi alternatywami białkowymi, takimi jak tofu czy seitan oraz oferowania szerokiego wyboru warzyw, strączków i pełnoziarnistych produktów. Priorytetem jest zapewnienie właściwej równowagi składników odżywczych w roślinnych daniach, aby były one zarówno pełnowartościowe, jak i satysfakcjonujące dla klientów.

Wykluczenie sztucznych dodatków

Coraz więcej klientów stara się wykluczać ze swojej diety różnego rodzaju sztuczne składniki – takie jak barwniki, konserwanty i substancje wzmacniające smak. Warto dostosować menu lokalu do takich potrzeb poprzez wybór naturalnych składników i eliminację sztucznych dodatków. Taka praktyka pozwala zbudować zaufanie klientów i pozostać w zgodzie z obecnymi trendami zdrowego odżywiania. Ważny jest także świadomy wybór produktów wolnych od GMO i sztucznych środków ochrony roślin, aby zapewnić najwyższą jakość oferowanych dań.

Różne możliwości dla odmiennych potrzeb żywnościowych

Wielu gości ma indywidualne potrzeby żywieniowe, wynikające z alergii, nietolerancji pokarmowych lub preferencji dietetycznych. Restauracje powinny dostosowywać swoje oferty tak, aby zapewnić różnorodne opcje dla tych grup. Warto, aby menu uwzględniało potrawy stworzone specjalnie dla osób z nietolerancją glutenu, nietolerancją laktozy, ograniczonym spożyciem sodu lub bez dodatku cukru, aby zaspokoić potrzeby różnych gości.

Pełna informacja o wartościach i składnikach odżywczych

Przekazywanie klientom informacji na temat składników i wartości odżywczych posiłków stanowi priorytet przy tworzeniu zdrowego menu. Restauracje powinny zapewniać szczegółowe dane dotyczące użytych składników w potrawach oraz ich wartości odżywczych. Taka praktyka umożliwia klientom świadome podejmowanie decyzji żywieniowych.

Dostosuj menu z systemem sprzedażowym

Przy dostosowywaniu menu do trendów związanych ze zdrowym żywieniem pomocny będzie system GoPOS. Pozwala on na modyfikowanie opisów produktów w dowolnym momencie, np. poprzez dodanie informacji o alergenach, wartości odżywczej potraw czy wegańskich pozycjach. Każda wprowadzona do opisu zmiana zostanie zaktualizowana w czasie rzeczywistym w aplikacji sprzedażowej. 

Zwiększ atrakcyjność nowych, zdrowych pozycji w menu, dodając do nich apetyczne zdjęcia! Fotografie w karcie dań zawsze przyciągają większą uwagę klientów. Zdrowe dania najczęściej powstają ze świeżych owoców i warzyw, dzięki czemu charakteryzują się intensywnymi kolorami, co zdecydowanie urozmaici każde menu.

Zapewnij bezkontaktowe zamówienia

Klienci coraz bardziej doceniają możliwość składania zamówień bezkontaktowo. Taką opcję zapewnia E-menu. Jak to działa? Po zeskanowaniu kodu QR goście mają dostęp do menu, mogą składać zamówienia i dokonywać płatności z poziomu własnego smartfonu. To rozwiązanie umożliwia również elastyczne modyfikowanie menu w czasie rzeczywistym, dzięki czemu bez problemu zmienisz je pod nowe trendy żywieniowe. Wykorzystanie E-menu zapewni większy komfort dla gości i znacząco przyspieszy proces obsługi w restauracji.

Coraz więcej osób zmienia swoją dietę, decydując się na zdrowsze posiłki. Prowadząc restaurację warto dostosować menu do takich potrzeb klientów. Pomocne w tym będą nowoczesne rozwiązania technologiczne. Więcej informacji na temat tego typu narzędzi znajdziesz na GoPOS.

Fot.: Materiały prasowe GoPOS



ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.