Znamy 10 finalistów plebiscytu – „Warszawska Pyza 2019”

0
1101
Źródło: Anovotti Garage FOOD TRUCK

Trwa siódma edycja plebiscytu „Warszawska Pyza” na najlepszy lokal z ulicznym jedzeniem z Warszawy oraz okolic, organizowanego przez „Gazetę Stołeczną” oraz serwis Warszawa.Wyborcza.pl. Spośród nadesłanych propozycji jury wybrało 10 finalistów, z których jeden otrzyma tytuł „Warszawskiej Pyzy 2019”.

W finałowym zestawieniu znaleźli się: Akurat – kurczak z rożna, Bar Lussi, Renesans, Vega, Co tu, Efes Kebab, Pizzeria Ufo, Yen beo, Soul Food Burgers oraz Mezze.

Jury w składzie: Basia Starecka – dziennikarka i autorka bloga Nakarmionastarecka.pl (przewodnicząca jury), Diep Ngoc – Wietnamka, doświadczona restauratorka, współzałożycielka food trucka a potem restauracji Viet Street Food wyróżnionej tytułem „Warszawska Pyza 2016”, Areta Szpura – ekoaktywistka, autorka bestsellerowej książki „Jak uratować świat – czyli co dobrego możesz zrobić dla planety”, Bogumiła Siedlecka-Goślicka – vlogerka prowadząca kanał na YouTubie „Anioł na resorach”, Agata Wojda – doświadczona i ceniona szefowa kuchni, felietonistka kulinarna i podróżniczka, Jakub Kuroń – szef kuchni w rodzinnej firmie „Kuroniowie”, bloger kulinarny prowadzący bloga Kuron.com.pl oraz autor książek kulinarnych, Matteo Brunetti – Włoch, finalista szóstej edycji programu Masterchef, youtuber, współprowadzący program „Bitwa na smaki” w Kuchni+, promotor włoskiej tradycyjnej kuchni w Polsce oraz Kamil Siałkowski – dziennikarz „Gazety Stołecznej” wybierze spośród nich lokal, który otrzyma tytuł „Warszawskiej Pyzy 2019”.

W tegorocznej edycji plebiscytu jury sprawdzi, w jakiej kondycji są otwarte wiele lat temu popularne punkty z ulicznym jedzeniem. Będzie oceniać m.in., jak poradziły one sobie z upływającym czasem, czy utrzymują wysoką jakość godną ich miejskiej legendy, a ich właściciele myślą o biznesie odpowiedzialnie – dbają o ekologię oraz dostępność swoich punktów dla osób niepełnosprawnych.

W tym roku świętujemy 30-lecie wolności, a co za tym idzie, otwarcie się stolicy na inne kultury kulinarne. Po 1989 r. mogliśmy poznawać niedostępny wcześniej świat, zwiedzając go od kuchni: pojawiły się pierwsze bary z wietnamską kuchnią i włoskie pizzerie, food trucki z burgerami i punkty z arabską kuchnią uliczną. Kulinarną transformację stolicy ledwo przetrwały rodzime kurczaki z rożna, pyzy, flaki i zapiekanki. Tegoroczna Pyza będzie wyróżnieniem dla miejsc, które na dobre zapuściły korzenie w nadwiślańskim gruncie – mówi przewodnicząca jury Basia Starecka.

Czytelnicy „Gazety Stołecznej” i internauci mogą również zagłosować na swoje ulubione miejsce i wybrać „Warszawską Pyzę Publiczności”. Głosowanie na Warszawa.Wyborcza.pl potrwa do czwartku, 22 sierpnia br.

Wyniki plebiscytu zostaną ogłoszone podczas imprezy „Żarcie Na Kółkach” Festiwal Food Trucków i 6.Mistrzostwa Burgerowe, która odbędzie się w dniach 24-25 sierpnia br. na PGE Narodowym. Z kolei 26 sierpnia br. redakcja przedstawi zwycięzców na łamach „Gazety Stołecznej” oraz w serwisie Warszawa.Wyborcza.pl.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.