System numerkowy – dlaczego warto go wprowadzić?

0
155
Fot.: Materiały prasowe GoPOS

Wydawanie zamówień w punktach gastronomicznych często wiąże się z koniecznością przekrzykiwania wszystkich klientów. Jak rozwiązać ten problem, a jednocześnie przyspieszyć obsługę i wyeliminować błędy w zamówieniach?

W często odwiedzanych punktach, gdzie klienci oczekują szybkiej i sprawnej obsługi, ciągłe doskonalenie świadczonych usług stanowi priorytet. Dla przedsiębiorców prowadzących food truck, smażalnię ryb lub restaurację szybkiej obsługi sposobem na poprawę wydajności lokalu jest system numerkowy.

Jak to działa?

System numerkowy to narzędzie przyporządkowujące zamówieniu każdego klienta osobny numer. Gdy danie jest już gotowe, numer wyświetla się bezpośrednio na ekranie. Dzięki temu klient wie, że posiłek jest gotowy do odbioru. Takie rozwiązanie przyspiesza i usprawnia obsługę, a automatyczne sterowanie kolejką zwiększa wydajność pracowników.

Korzyści systemu numerkowego

Szybsza sprzedaż w lokalu
System kolejkowy jest w pełni zintegrowany z systemem sprzedażowym lokalu. Dzięki temu każde przyjęte zamówienie automatycznie trafia na kuchnię, a także wyświetla się na ekranie umieszczonym w sali. Sprawia to, że przepływ informacji jest szybki i bezbłędny, a klienci mają stały podgląd do statusu swojego zamówienia.

Większa wydajność pracy
Podczas wydawania posiłków kelnerzy często muszą przekrzykiwać gości, aby właściwy klient usłyszał informację o gotowym zamówieniu. System numerkowy eliminuje ten problem. Dzięki wyświetlaniu numerków posiłków na ekranach, goście nie gromadzą się w kolejce do miejsca odbioru zamówienia, a pracownicy nie muszą niepotrzebnie czekać, aż klient odbierze swoje danie. Znacznie podnosi to wydajność obsługi, która zaoszczędzony czas przeznacza na pozostałe obowiązki.

Eliminacja powracających błędów
Automatyzacja obsługi pozwala ograniczyć wiele błędów, które przy zwiększonym ruchu w lokalu bywają nieuniknione. W porze obiadowej i szczycie sezonu, spiesząc się w tłumie innych gości, klienci często odbierają nie swoje danie lub robią to w złej kolejności. Skutkuje to wieloma niepotrzebnymi błędami, które zdecydowanie warto ograniczać. Dzięki systemowi numerkowemu jest to możliwe – każdy klient otrzymuje swój indywidualny numer, a następnie odbiera dokładnie to, co zamówił.

Fot.: Materiały prasowe GoPOS

Co najlepiej uzupełnia system numerkowy?
Jak jeszcze usprawnić sprzedaż w swoim punkcie i ulepszyć działanie systemu numerkowego? Warto wykorzystać coraz popularniejsze kioski lub umieścić na stolikach kody QR, które po zeskanowaniu przekierują gości do menu lokalu. Dzięki temu klienci samodzielnie złożą i opłacą zamówienie w sposób zupełnie bezkontaktowy. Rozwiązanie ta znacznie przyspieszają obsługę, a także podnoszą komfort i zadowolenie wszystkich odwiedzających lokal.

Więcej informacji na temat nowoczesnych systemów POS znajdziesz na stronie GoPOS.

Fot.: Materiały prasowe GoPOS



ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.