Święta Bożego Narodzenia: 3 wskazówki dla kuchni profesjonalnych

0
750

Firmowe wigilie i rodzinne kolacje – co dla jednych jest najpiękniejszym czasem w roku, dla kucharzy oznacza przede wszystkim jedno: ogrom pracy. W czasie świąt prawie wszystkie restauracje pracują na najwyższych obrotach, a dni w kuchni są stresujące i długie. Zapytaliśmy Daniela Sielickiego, National Corporate Chef w firmie RATIONAL, jakie wskazówki ma dla nas na czas świąteczny.  

Panie Sielicki, przez 20 lat pracował Pan w branży gastronomicznej, więc doskonale Pan wie, jak wygląda codzienność w kuchni w czasie przedświątecznym. Co poradziłby Pan swoim kolegom po fachu?

Czas okołoświąteczny jest wyjątkowy, w tym okresie należy umiejętnie wykorzystywać każdą minutę. Jeśli tylko miałem taką możliwość, przyrządzałem potrawy w nocy. Dziś szczegółowo wyjaśniam moim klientom funkcje gotowania w nocy w SelfCookingCenter, a także w VarioCookingCenter. Opcja „Pieczenie w nocy” w piecu konwekcyjno-parowym doskonale sprawdza się w przypadku przyrządzania różnych rodzajów mięsa i drobiu, takich jak kaczki, gęsi, pieczenie wołowe czy pieczenie z chrupką skórką. Firmy, które posiadają dodatkowo nasz VarioCookingCenter, mogą jeszcze wydajniej wykorzystywać czas w nocy, ponieważ również w tym urządzeniu możliwe jest gotowanie i duszenie w nocy, np. wołowiny, gulaszu z dziczyzny czy zrazów wołowych. Dla mnie znaczące korzyści to nie tylko oszczędność czasu, ale również jakość potraw wynikająca z delikatnego procesu przyrządzania. Mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Ograniczeniu ulega również utrata masy produktów oraz straty przy krojeniu.

Oznacza to, że zaleca Pan wcześniejsze przygotowanie potraw?

Tak, w okresie bożonarodzeniowym jest to w każdym przypadku rozsądne. Gdy potrawy są produkowane wcześniej i błyskawicznie schładzane, ich wysoka jakość utrzymuje się przez wiele dni. W SelfCookingCenter dostępna jest funkcja Finishing, za pomocą której na krótko przed zaserwowaniem potraw można dokończyć ich przyrządzanie na talerzach. Działa to również w przypadku bufetów – wstępnie wyprodukowanych, schłodzonych i przyrządzonych w pojemnikach.

Panie Sielicki, serdecznie dziękuję za te cenne sugestie. Na koniec, czy ma Pan sekretną wskazówkę dla czytelników?

– Nie sądzę, aby była to prawdziwie sekretna wskazówka – ale moim zdaniem istotne jest, aby w przypadku stresującej pracy w kuchni w okresie świątecznym nie zaniedbać uroczystej atmosfery. Mały upominek dla zespołu w dzień świąteczny lub kolędy w radio mogą być w tym pomocne. Ale również nasz SelfCookingCenter oferuje coś wyjątkowego: jako dzwonek w urządzeniu można ustawić specjalną melodię bożonarodzeniową. Film instruktażowy można znaleźć na naszym kanale YouTube: https://youtu.be/BQfuXauZa0Q

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.