Rusza Centrum Inspiracji Gastronomicznych

0
1022
Fot.: Materiały prasowe BEST CS

Wiosna inspiruje do wprowadzania zmian w kawiarniach i restauracjach – z nową energią wchodzimy w sezon letni, odświeżamy komunikację i wnętrza naszych lokali. 9 marca br. w warszawskiej restauracji Kuchnia Żoliborz odbędą się otwarte warsztaty dla przedstawicieli kawiarni i restauracji. Podczas dwóch paneli uczestnicy zabrani zostaną w podróż przez świat sezonowych napojów kawowych. Jest to pierwsze wydarzenie w ramach projektu Centrum Inspiracji Gastronomicznych – cyklu spotkań dedykowanych dla branży HoReCa, których organizatorem jest firma BEST CS.

Rejestracja na spotkanie odbywa się drogą mailową: [email protected]. W zgłoszeniu uprzejmie prosimy podać: imię, nazwisko, miejsce pracy (kawiarnia, restauracja), telefon kontaktowy, e-mail oraz krótkie uzasadnienie chęci wzięcia udziału w warsztatach. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny, liczba miejsc jest ograniczona – organizator zastrzega sobie prawo do odrzucenia zgłoszenia z uwagi na brak miejsc.

Pierwszy panel warsztatów „Wiosenne inspiracje: kawa” poświęcony został tematyce odświeżenia oferty napojów kawowych, poprzez użycie nowych technologii i receptur. Wśród wielu wyzwań z którymi mierzą się właściciele kawiarni i restauracji jest konieczność pozyskania i zatrzymania klientów. Podążanie za trendami i oczekiwaniami osób odwiedzających nasze lokale przekłada się na dopasowywanie oferty do preferencji gości. Wiosna to idealna pora, żeby spojrzeć w nasze menu i zastanowić się, czym jeszcze możemy zaskoczyć klientów i w jaki sposób, dzięki ciekawszej ofercie sprawić, że częściej będą odwiedzali nasz lokal.

Podczas panelu przedstawione zostaną następujące zagadnienia:

  • jakie są nowe rozwiązania w ekspresach do kawy i młynkach, które wpływają korzystnie na optymalizację kosztów prowadzenia biznesu – np. są efektywniejsze, energooszczędne, dają możliwość wprowadzenia różnorodnej oferty czy automatyzują procesy przygotowywania kawy najwyższej jakości;
  • jak efektywnie wykorzystać każdy centymetr baru i urządzenia do przygotowywania kawy, aby zoptymalizować czas przygotowywania napojów;
  • jakie są najnowsze trendy na rynku kawowym;
  • jak woda wpływa na napar i efekt końcowy;
  • jak zaskoczyć klientów szybkim i pysznym Cold Brew i Nitro Cold Brew i co jeszcze możemy przygotować dzięki urządzeniu Baby HardTank;
  • jak z powodzeniem wprowadzić do menu napoje roślinne jako bazę napojów kawowych
  • jak przygotować idealne freshpresso i tonic espresso;
  • jakie produkty można wprowadzić odświeżając ofertę na sezon letni;
  • na co zwrócić uwagę przy komponowaniu menu na lato.

Kolejna część spotkania to odniesienie do kawy z kategorii speciality w ofercie restauracji, kawiarni i konceptów gastronomicznych. Kawa speciality to kawa najwyższej jakości. Do tego segmentu zaliczają się kawy, które podczas specjalistycznej oceny otrzymały od Q-graderów ponad 80 na 100 możliwych punktów. W ocenie brane są pod uwagę zarówno zielone jak i wypalone ziarna, szczególnie jednak zwraca się uwagę na smak i aromat zaparzonej kawy.

Podczas panelu przedstawione zostaną następujące zagadnienia:

  • czym kawy z kategorii speciality różnią się od mieszanek dostępnych na rynku;
  • co cechuje kawy speciality;
  • czym charakteryzują się kawy z różnych zakątków świata i jak dobrać je do oferty lokalu;
  • jakie są metody obróbki zielonego ziarna i co dają kawie;
  • jak sensorycznie rozróżniać różne rodzaje kawy;
  • w jaki sposób skutecznie wprowadzić kawę specialty do oferty

oraz będzie to okazja do wzięcia udziału w profesjonalnym cuppingu, oceniając kawy z różnych regionów świata. Wspólnie przygotujemy również popularne (i mniej oczywiste) wiosenne napoje kawowe, które można wprowadzić do menu restauracji.

Spotkanie poprowadzi dwóch doświadczonych ekspertów z Best Company Solutions, organizatora wydarzenia:

Michał Ziemlewicz – brand manager marek Dalla Corte i COMPAK, Vice Mistrz Polski Coffee in Good Spirits 2019, sędzia Mistrzostw Polski Baristów. Barista z ponad 10 letnim doświadczeniem na rynku kawy. Doświadczenie zdobywał w kawiarniach specialty, palarni kawy i najlepszych cocktail barach w Polsce. Członek Specialty Coffee Association, laureat wielu zawodów i konkursów dla baristów i barmanów pomysłodawca zawodów dla baristów Dalla Corte Cup.

Aleksander Krzych – brand ambasador marek Dalla Corte i COMPAK, członek zarządu AST, Authorised SCA Trainer, SCA Poland event coordinator. Barista i trener z ponad osiemnastoletnim doświadczeniem zawodowym. Wielokrotny finalista konkursów barmańskich i Mistrz Latte Art Thrawdown. Prowadzący i konferansjer licznych konkursów barmańskich i baristycznych.

Organizator: BEST Company Solutions od kilkunastu lat zaopatruje największe sieci stacji benzynowych, supermarkety, sklepy convenience, punkty usługowe, hotele, kawiarnie, piekarnie i restauracje w profesjonalne urządzenia gastronomiczne. Przyczyniamy się do rozwoju branży HoReCa, oferując firmom kompleksową obsługę – od analizy potrzeb klienta, poprzez dobór, sprzedaż i montaż sprzętu, aż po projekt technologii, serwis i szkolenia.

BEST CS to ekspert w dziedzinie projektowania i wyposażenia gastronomii, oficjalny dystrybutor ekspresów do kawy FRANKE i DALLA CORTE, młynków do kawy COMPAK, automatycznych ekspresów MATE do parzenia herbat liściastych i ziół, wyciskarek do cytrusów ZUMEX, pieców, systemów kuchennych i monobloków PALUX, pieców hybrydowych PRATICA, pieców piekarniczo-cukierniczych RAMALHOS, pieców do pizzy CUPPONE, automatycznych frytownic QUALITYFRY, maszyn do lodów BOVO i GELMATIC, dystrybutorów wody BLUPURA, systemów filtrowania wody BRITA, a także zmywarek HOBART oraz sprzętów dla profesjonalnego pralnictwa DANUBE. To również ceniony doradca w zakresie zaawansowanych technologii gastronomicznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.