Prosty sposób komunikacji

0
701

Praca personelu w restauracji podczas sezonu letniego nie należy do najłatwiejszych. Związane jest to m.in. z dodatkowym obszarem do obsługi jakimi są ogródki przed lokalami. Większy ruch i natężona rotacja stolików mogą powodować utrudnioną komunikację pomiędzy personelem, a także liczne pomyłki przy przekazywaniu zamówień do realizacji.

Z pomocą przychodzą rozwiązania informatyczne, które ułatwiają przekazywanie informacji tj. pagery i systemy do odnalezienia klienta w lokalu – Table Tracker (potocznie „GPS dla kelnera”).

Pierwsze z nich to pagery tekstowe lub diodowe.  Pager to bezprzewodowe urządzenie, które w prosty i klarowny sposób pozwala na komunikację między poszczególnymi pracownikami – kelner, manager, kucharz czy barman. Wykorzystanie pagerów znacząco usprawnia pracę – obsługa może szybko odbierać powiadomienia, np. wezwanie kelnera do kuchni, a także niwelować pomyłki powstałe przy zamówieniu. To idealne rozwiązanie w szczególności do dużych restauracji z obsługą kelnerską.

Innym rozwiązaniem jest zestaw Table Tracker. System ten zastępuje tradycyjne rozwiązanie pobieranych numerków przy składaniu zamówienia. Kelner, który korzysta z systemu, szybciej odszukuje właściwego Klienta na dużej sali restauracyjnej lub siedzącego w ogródku poza lokalem. Dzięki aplikacji, która wskazuje dokładnie gdzie siedzi Klient oraz pagerowi, który Klient ma ze sobą na stoliku, kelner oszczędza czas i energię przy obsłudze. Sprawniejsza komunikacja na linii obsługa – gość, sprzyja lepszej atmosferze, a co za tym idzie większym zyskom dla lokalu. Dodatkowym atutem systemu jest kontrola czasu obsługi i realizacji zamówień oraz alerty przy opóźnieniach.

Wskazane rozwiązania nie tylko usprawniają poziom komunikacji, ale też pomagają niwelować pomyłki, które zdarzają się często przy natężonej pracy. Koszty inwestycji w systemy do bezprzewodowej komunikacji potrafią się zwrócić już w dwa miesiące. Dodatkowo okres letni, to dla gastronomii dobry czas na zwiększone zyski, pod warunkiem odpowiedniego przygotowania lokalu i obsługi. Dlatego przygotuj swój lokal do sezonu ogródkowego jak najszybciej!

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.