Prosty sposób komunikacji

0
88
Advertisement

Praca personelu w restauracji podczas sezonu letniego nie należy do najłatwiejszych. Związane jest to m.in. z dodatkowym obszarem do obsługi jakimi są ogródki przed lokalami. Większy ruch i natężona rotacja stolików mogą powodować utrudnioną komunikację pomiędzy personelem, a także liczne pomyłki przy przekazywaniu zamówień do realizacji.

Z pomocą przychodzą rozwiązania informatyczne, które ułatwiają przekazywanie informacji tj. pagery i systemy do odnalezienia klienta w lokalu – Table Tracker (potocznie „GPS dla kelnera”).

Pierwsze z nich to pagery tekstowe lub diodowe.  Pager to bezprzewodowe urządzenie, które w prosty i klarowny sposób pozwala na komunikację między poszczególnymi pracownikami – kelner, manager, kucharz czy barman. Wykorzystanie pagerów znacząco usprawnia pracę – obsługa może szybko odbierać powiadomienia, np. wezwanie kelnera do kuchni, a także niwelować pomyłki powstałe przy zamówieniu. To idealne rozwiązanie w szczególności do dużych restauracji z obsługą kelnerską.

Innym rozwiązaniem jest zestaw Table Tracker. System ten zastępuje tradycyjne rozwiązanie pobieranych numerków przy składaniu zamówienia. Kelner, który korzysta z systemu, szybciej odszukuje właściwego Klienta na dużej sali restauracyjnej lub siedzącego w ogródku poza lokalem. Dzięki aplikacji, która wskazuje dokładnie gdzie siedzi Klient oraz pagerowi, który Klient ma ze sobą na stoliku, kelner oszczędza czas i energię przy obsłudze. Sprawniejsza komunikacja na linii obsługa – gość, sprzyja lepszej atmosferze, a co za tym idzie większym zyskom dla lokalu. Dodatkowym atutem systemu jest kontrola czasu obsługi i realizacji zamówień oraz alerty przy opóźnieniach.

Wskazane rozwiązania nie tylko usprawniają poziom komunikacji, ale też pomagają niwelować pomyłki, które zdarzają się często przy natężonej pracy. Koszty inwestycji w systemy do bezprzewodowej komunikacji potrafią się zwrócić już w dwa miesiące. Dodatkowo okres letni, to dla gastronomii dobry czas na zwiększone zyski, pod warunkiem odpowiedniego przygotowania lokalu i obsługi. Dlatego przygotuj swój lokal do sezonu ogródkowego jak najszybciej!

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.