Advertisement

Jak skutecznie dezynfekować powierzchnie kuchenne w restauracji?

Jak skutecznie dezynfekować powierzchnie kuchenne w restauracji?
Advertisement
Prowadzenie restauracji to niełatwa rzecz. Niejednokrotnie słyszymy przecież o zatruciach w lokalach gastronomicznych w wyniku nieświeżego jedzenia czy bakterii. Z tego względu rolą właściciela jest nie tylko dbanie o restauracyjne menu, ale także o to, aby żywność była przygotowywana i podawana w czystych oraz odkażonych pomieszczeniach.

Które miejsca i powierzchnie w restauracji są najbardziej zanieczyszczone?

Najwięcej bakterii znajdziemy na klamkach, poręczach, krzesłach, stołach, czy blatach, czyli powierzchniach, które są najczęściej dotykane przez wielu ludzi. Właściwa dezynfekcja w kuchni i pomieszczeniach ma celu przede wszystkim usunięcie wszelkich zanieczyszczeń powstałych w wyniku gotowania i spożywania posiłków. Dobry preparat chemiczny powinien usunąć szybko rozmnażające się bakterie, wirusy i grzyby, które mogą być bardzo dużym zagrożeniem, jeśli dostaną się do żywności. Dlatego w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo klientów przeprowadzamy dezynfekcję odpowiednimi metodami i środkami chemicznymi.



Proces dezynfekcji w restauracji – jaki preparat wybrać?

Wyobraźmy sobie typową sytuację w kuchni. Kucharze w pocie czoła starają się jak najszybciej przygotować wybrane przez klientów posiłki. Z tego względu nie raz skapnie olej, przypali się kuchenka, wyleje sos, czy rozdepcze się resztki jedzenia. Wówczas tworzy się środowisko idealne do rozwoju różnych zarazków.

Dlatego też dezynfekcja w lokalu gastronomicznym powinna się odbywać każdego dnia, niezależnie od liczby klientów. Odkażaniu powinny być poddawane naczynia, umywalki, zlewozmywaki, blaty, stoły, mikrofalówki, piekarniki, zmywarki, podłogi i inne urządzenia oraz powierzchnie w restauracji. Nie można również zapominać o dezynfekcji przedmiotów takich jak: sztućce, talerze oraz inne naczynia przeznaczone do przygotowywania lub spożywania jedzenia.

Co o produkcie Cif 2in1 Cleaner Disinfectant sądzi pan Marek – właściciel warszawskiej restauracji?

„Do dezynfekcji mojej restauracji wybieramy tylko silne i bezpieczne środki. Podczas gotowania wydzielają się nieprzyjemne zapachy, duża wilgoć, resztki jedzenia, wszystko to sprzyja rozwojowi bakterii, a na to nie możemy sobie pozwolić. Dla pracowników kupuję produkt Cif 2in1 Cleaner Disinfectant z prostego powodu – po prostu jest skuteczny. Doczyszcza z łatwością wszystkie zabrudzenia, dzięki czemu wiem, że żywność jest przygotowywana i podawana w czystych i higienicznych warunkach.”

Tagi: , , , , , , , ,

 

Dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych w serwisie www.horecabc.pl jest dozwolone tylko po uzyskaniu pisemnej zgody wydawcy.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Orbis S.A.

Interferie S.A.

Sfinks Polska S.A.

AMREST HOLDINGS SE

Rainbow Tours S.A.

Loading
Loading
Loading
Loading
Loading
Loading