Goście Horeca Radio, odc. 33 – Karol Okrasa (Horeca Radio)

0
255
Advertisement

Przypominamy audycję, w której gościliśmy Karola Okrasę, właściciela najlepszej restauracji w Polsce w 2019 roku – Platter By Karol Okrasa. Rozmawiamy o jego doświadczeniach biznesowych związanych z prowadzeniem własnej restauracji. Karol opowiada o tym, jak to jest łączyć w sobie kilka funkcji, szefa kuchni, właściciela, menedżera i prowadzącego programy kulinarne.

Karol Okrasa ukończył Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie im E. Pijanowskiego w Warszawie. Jest absolwentem Wydziału Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Pracę zawodową rozpoczął w Hotelu Jan III Sobieski (obecnie Radisson Blu Sobieski) w Warszawie. W latach 1997–2008 pracował w Hotelu Bristol, gdzie dwa lata był szefem kuchni.

W 2003 wygrał trzymiesięczny casting, w którym wzięło łącznie ponad 100 kandydatów i poprowadził w telewizji TVP1 kulinarny program Kuchnia z Okrasą (od grudnia 2003 roku). W 2009 roku program ten został uhonorowany nagrodą im. Mieczysława Orłowicza. Kolejną odsłoną gastronomicznych podróży był program Smaki czasu z Karolem Okrasą (TVP2), w którym zapraszał znane osoby do odkrycia własnych kulinarnych wspomnień i fascynacji. Od października 2012 prowadzi program Okrasa łamie przepisy w TVP1.

Od sierpnia 2012 do sierpnia 2015 uczestniczył w projekcie Lidla z Pascalem Brodnickim – Pascal kontra Okrasa. Od września 2015 do lutego 2017 wraz z Dorotą Wellman reklamował tę samą sieć sklepów w serii Dorota, Karol i Goście. Z kolei od lutego 2017 do kwietnia 2018 uczestniczył wraz z Darią Ładochą w reklamach Lidla pod tytułem Tradycyjnie czy nowocześnie? (od kwietnia 2018 kampania jest prowadzona tylko w internecie na stronie Kuchni Lidla).

Jest jednym z założycieli Fundacji Klubu Szefów Kuchni (2008), której celem jest propagowanie kultury stołu w Polsce oraz poza jej granicami. Jest szefem kuchni w restauracji „Platter” by Karol Okrasa.

Jest autorem książki Gotuj z Okrasą, zawierającej 105 autorskich przepisów kulinarnych.

Kilka lat później ukazały się książki „Pascal kontra Okrasa”, „Ryby są super” ( z Dorotą Wellman), „Kuchnia polska według Karola Okrasy”, „Jeść zdrowiej” (z Hanną Stolińską-Fiedorowicz i Darią Ładochą) i „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce” (z Darią Ładochą, Pawłem Małeckim i Kingą Paruzel).

 

Partner audycji:

   
 

Źródło: Mat.Prasowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.