Cateringi dietetyczne – szybko rozwijająca się branża w Polsce

0
241

W ostatnich latach rynek cateringów dietetycznych bardzo się rozwinął i jest jedną z najszybciej rozwijających się branż w Polsce. Duża konkurencja skłania firmy do szukania nowych, przyciągających klientów rozwiązań i diet dla najbardziej wymagających. Jakie nowości w swojej ofercie wprowadził Rukola Catering Dietetyczny?

Praktycznie w każdym większym mieście w całej Polsce pojawiają się nowe firmy, które dostarczają diety pudełkowe pod wskazany adres. Dzięki dzięki rosnącemu popytowi rośnie podaż, a do wyboru jest coraz więcej diet. Obecnie w Polsce działa już ok. 850 cateringów dietetycznych, które rocznie realizują niemal 50 000 000 dostaw i wiele wskazuje, że ten trend się utrzyma, choć na pewno nie w takim stopniu, jak w 2021 roku.

Naprzeciw oczekiwaniom Klienta
Zamówienie cateringu dietetycznego jest banalnie proste – wystarczy wejść na stronę, wybrać dietę, kaloryczność, liczbę dni oraz zakres dat, kiedy chcemy otrzymywać posiłki. Jednak ogrom firm, które oferują swoje usługi, sprawia, że przestajemy szukać po prostu diety pudełkowej, a kompleksowej usługi wspierającej nasze cele i pozwalającej zaoszczędzić czas.

– W Rukoli ciągle uświadamiamy zarówno obecnych, jak i potencjalnych klientów, że w naszym cateringu nie zamawiają tylko jedzenia. Przede wszystkim otrzymują naprawdę jakościowe i zdrowe posiłki, ale też fachową opiekę dietetyka i wolny czas, a ten dzisiaj jest bardzo cenny – komentuje Dariusz Popławski, prezes zarządu Rukola Sp. z o.o.

Wraz z rosnącą popularnością cateringów dietetycznych zmieniło się również przekonanie, że dieta pudełkowa jest zarezerwowana tylko dla najzamożniejszych. Jednak, przy dłuższym okresie zamówienia ceny posiłków są zazwyczaj niższe, a dodatkowo firmy oferują możliwość zamówienia mniejszej liczby posiłków, np. wyłącznie śniadań, obiadów i kolacji. Przy rosnących cenach żywności i mediów maleje też stosunek ceny cateringów dietetycznych do kosztów przygotowywania zdrowych posiłków w warunkach domowych. Oferta cenowa jest na tyle szeroka, że każdy znajdzie coś dla siebie. Przy wyborze dostawcy nie należy kierować się wyłącznie ceną cateringu, Zazwyczaj wyższe koszty są związane z dodatkowymi korzyściami jak np. opieką dietetyka, ale też z jakością składników, które wykorzystywane są do przygotowywania posiłków.

Diety dopasowane do każdego
W ubiegłych latach na popularność diet pudełkowych wpłynęła rosnąca świadomość w zakresie zdrowego stylu życia, nie bez znaczenia są również ograniczenia żywieniowe, jak np. nietolerancja glutenu czy laktozy. Osoby korzystające z usług cateringów dietetycznych do wyboru mają również szeroki wachlarz diet specjalistycznych, dedykowanych m.in. osobom z zaburzeniami pracy tarczycy, obniżoną odpornością i ogólnymi stanami zapalnymi, insuslinoopornością i cukrzykom.

Coraz częściej pojawiają się również diety skomponowane z myślą o kobietach w ciąży i podczas okresu laktacji.

– Dieta Mama dostępna jest w naszej ofercie od marca. Zauważyliśmy, że zgłasza się do nas coraz więcej klientek, które przygotowują się do macierzyństwa lub stają się mamami i chciałyby wykluczyć z diety określone produkty. Pokolenie młodych, świadomych kobiet, które interesują się zdrowym trybem życia, wchodzi w nową, ważną rolę. Naturalnym jest, że kobiety oczekujące narodzin dziecka, będące świadome znaczenia zdrowego odżywiania, chcą dostosować dietę do swojego stanu. Uznaliśmy, że zainteresowanie jest na tyle duże, że warto wprowadzić do naszej oferty dietę dedykowaną właśnie kobietom w ciąży oraz karmiącym – wyjaśnia Dariusz Popławski.

Suplementy w ofercie cateringu
Mimo stosowania najlepszej, zbilansowanej diety, nasz organizm często potrzebuje dodatkowej dawki niektórych witamin i mikroelementów. Sięgamy wtedy po suplementy, a te dostępne są już niemal wszędzie. W 2021 r. najczęściej Polacy kupowali je w aptekach, dużym zainteresowaniem cieszył się również kanał online, w którym sprzedaż wzrosła niemal o 40% . Z suplementów korzysta codziennie 25% rodaków, co stanowi niewiele mniejszy odsetek od osób spożywających z taką samą częstotliwością warzywa i owoce (34% i 37%) . Popularność tego typu środków rośnie od lat, jednak dla wielu osób postanowienie o przyjmowaniu suplementów kończy się po kilku dniach, a potem zaczynają one zapominać o regularności.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów chcących zadbać o siebie w dodatkowy sposób, Rukola na początku tego roku wprowadziła do oferty suplementy, które codziennie są dostarczane w formie jednodniowej saszetki wraz z cateringiem dietetycznym. Na tę chwilę dostępne są trzy pakiety: Odporność, Energia i Błonnik.

– Szukaliśmy produktu, który będzie wyróżniał naszą ofertę na rynku. Nawiązaliśmy współpracę z producentem suplementów, firmą Aron Pharma, która, tak jak my, bardzo dba o jakość swoich produktów. Problem, który rozwiązuje nasza oferta suplementów, to brak konsekwencji w ich stosowaniu – wyjaśnia Dariusz Popławski. – My oferujemy dzienne porcje preparatów, które klient otrzymuje z zestawem cateringowym. Wystarczy zjeść jeden z posiłków, a zaraz po nim przyjąć kapsułki z dołączonej saszetki. Prościej już się nie da – dodaje.

Grono konsumentów korzystających z usług cateringów dietetycznych stale się powiększa. Jak mówi przysłowie – w zdrowym ciele zdrowy duch, dlatego odbiorcy poszukują godnego zaufania partnera, który wesprze ich w codziennej realizacji postanowień. Z cateringów dietetycznych nie korzystają wyłącznie osoby uprawiające sport i będące na redukcji, ale też te, które po prostu chcą się zdrowo odżywiać, cierpią na nietolerancje pokarmowe, nie mają czasu na gotowanie lub wiedzy, jak skomponować smaczne i zbilansowane posiłki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.