8 mln kufli piwa w pierwszy weekend otwarcia lokali w Anglii

0
519

Miniony weekend był pierwszy od dłuższego czasu w Wielkiej Brytanii, kiedy można było otworzyć ogródki restauracyjne i przyjmować gości. Na tłumy nie trzeba było długo czekać.

O tłumach, które ruszyły na „miasto” pisaliśmy w piątek w artykule Europa luzuje obostrzenia. Tam też możecie zobaczyć jak wyglądały ulice Londynu i jak pierwszy dzień bez obostrzeń przyjęli mieszkańcy miasta.

„The Mirror” poinformował, że był to pierwszy taki dzień od października ubiegłego roku, gdzie można było wybrać się do ogródków piwnych i spędzić czas z rodziną czy znajomymi. W miniony weekend wydano ponad 3 mld funtów w gastronomii, a łącznie wypito 8 mln kuflów piwa.

Reklama

Liczby te robią wrażenie i miło ogląda się obrazki, gdy na ulicach są tłumy a wszystkie miejsca przy stolikach restauracji zajęte. Jednak jak informuje British Beer and Pub Association sytuacja nie jest tak kolorowa na jaką wygląda. Lokale działają na około 20% swoich możliwości, ze względu na ilość miejsca przeznaczonego na ogródki. Zatem nadal nie wypracowują przychodów pozwalających pokryć wszystkie koszty.

Niemniej to na pewno dobry ruch i sygnał, ze niedługo pojawiać się będą kolejne luzowania obowiązujacych zasad i będzie można całkowicie otworzyć restauracje oraz nieodzowne w Wielkiej Brytanii puby. Wszyscy liczą także na otwarcie w pełni i bez ograniczeń ruchu turystycznego, który sprawi, że popyt na usługi sektora HoReCa będzie jeszcze większy i cała ta branża zacznie się powoli odbudowywać.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.