Pizza doskonała – w jaki sprzęt wyposażyć restaurację?

0
1478

Pizza to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań na całym świecie. Jej sekretem jest przede wszystkim idealne ciasto. Każda restauracja, która chce wprowadzić do swojej oferty pizzę, staje przed nie lada wyzwaniem, jakim jest wybór odpowiednich urządzeń, które najlepiej sprawdzą się przy produkcji pizzy i zaoferują gościom niezapomniany smak.

Pizza – danie znane już w Starożytności
Za kolebkę tego dania Powszechnie uważa się Włochy, jednak to nie w tym kraju spożywano je po raz pierwszy. Pra pizzę jadano już w starożytnym Egipcie jako chlebopodobne placki, zaś w antycznej Grecji zajadano się płaskim chlebem z oliwą, czosnkiem i ziołami. Po podbiciu Grecji, Rzymianie chętnie przejęli helleńskie tradycje, wzorce kulturowe i kulinarne przysmaki, zawłaszczając je jako własne. Tak też było z pizzą, którą rzymscy piekarze przygotowywali na zakwasie. Kiedy w XVII wieku dotarły do Europy pomidory, przepis zmieniono po raz kolejny i już w następnym stuleciu, w 1889 roku, w Neapolu narodziła się pierwsza klasyczna pizza – Margherita. Placek z nowymi składnikami: serem mozzarellą, pomidorami i bazylią nawiązywał do kolorów flagi Włoch. Dlaczego Margherita? Ponieważ pizza Margherita powstała na cześć włoskiej królowej – Małgorzaty Sabaudzkiej.

Fot.: Best CS

Od tego czasu ciasto zmieniało się – jego grubość, stopień wypieczenia, a także dodatki, w zależności od upodobań czy panującej mody.

Na przestrzeni lat pizza znalazła ogromną rzeszę zwolenników, a właściciele lokali gastronomicznych coraz częściej i chętniej wprowadzają taką pozycję do swojego menu. Podczas pandemii, kiedy restauracje były zamknięte dla gości, pizza była najczęściej zamawianym daniem na wynos, nic zatem dziwnego, że wielu restauratorów, wprowadziło to danie do menu, dzięki czemu mogli utrzymać swoje biznesy.

Cuppone – włoski partner przy produkcji pizzy
Podstawą przygotowania pysznej pizzy są nie tylko wysokiej jakości świeże produkty i receptura, ale też odpowiedni sprzęt. Idealnym rozwiązaniem dla każdej pizzerii oraz restauracji serwującej pizzę będą urządzenia marki Cuppone. Ta włoska firma została założona w 1963 roku przez braci Lorenzo, Luigi i Paolo Cuppone. Od samego początku istotą firmy była produkcja pizzy i urządzeń do jej przygotowania. Dzięki licznym testom udało się opracować i opatentować maszyny i piece, które zrewolucjonizowały rynek przygotowywania pizzy usprawniające pracę na każdym etapie.

Do przygotowania naprawdę dobrej pizzy pomocne okażą się takie sprzęty jak:

Fot.: Best CS

Rounder czyli zaokrąglarka pozwalająca na odmierzenie odpowiedniej porcji ciasta o pożądanej gramaturze oraz uformowanie z niej perfekcyjnej kuli ciasta. Zastosowanie tego urządzenia zapewnia powtarzalność każdej porcji ciasta za każdym razem.

Fot.: Best CS

Pizzaform – prasa do ciasta będąca idealnym rozwiązaniem dla lokali, które dziennie wypiekają duże ilości pizzy. Maszyna pozwala na otrzymanie placków ciasta o jednolitych wymiarach, grubości oraz średnicy. Dodatkowe wyposażenie w postaci specjalnych chromowanych talerzy zapobiega przywieraniu ciasta.

Fot.: Best CS

Piece do pizzy – marka Cuppone w swojej ofercie posiada różnorodne piece do wypieku pizzy. Dzięki tak bogatemu wyborowi, każdy lokal będzie mógł znaleźć rozwiązanie odpowiednie do swoich potrzeb i warunków. Oferta obejmuje piec gazowy (Gas) oraz piece elektryczne jedno lub dwukomorowe, w formule narożnej lub tradycyjnej, w wersji nablatowej lub z podestem, z okapem lub bez. Każdy właściciel lokalu z pewnością znajdzie dla siebie idealne rozwiązanie.

Piece Cuppone posiadają sterowanie elektroniczne, zapewniające powtarzalność i precyzję wypieku. Dzięki specjalnej sondzie, piec utrzymuje temperaturę o +/- 1 st. co wpływa na szybkość reakcji pieca na spadki temperatury przy intensywnym wypieku pizzy. Temperatura rozłożona jest równomiernie na całej powierzchni pieca, co pozwala otrzymać idealny wypiek. Precyzyjna technologia pomiaru temperatury wyróżnia piece Cuppone wśród konkurencji.

Dystrybutorem marki Cuppone jest firma Best Company Solutions, która wyposażyła w urządzenia do pizzy najpopularniejsze sieci pizzerii w całej Polsce. Eksperci Best CS pozostają do Państwa dyspozycji – chętnie doradzą w doborze sprzętu, poprowadzą jego prezentację i szkolenie oraz zapewnią posprzedażowy serwis. Zachęcamy do kontaktu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.