4 tys. food trucków w Polsce

0
2083
Photo by Arturo Rey on Unsplash

Centralna Ewidencja Pojazdów wskazuje, że w Polsce jest zarejestrowanych blisko 4 tys. pojazdów przeznaczonych do prowadzenia gastronomii, potocznie zwanych food truck.

Spory wzrost ilości nowo rejestrowanych pojazdów tego typu odnotowane przez cały okres pandemii. Taki rodzaj gastronomii na kółkach w całości wypełnia rządowe obostrzenia związane z prowadzeniem restauracji. W tym biznesie dania serwuje się tylko na wynos, ew. z konsumpcją na świeżym powietrzu.

Królują pojazdy używane i to takie, który są już pełnoletnie. Warto tutaj dodać, że mówimy nie tylko o samochodach, ale także o przyczepach. Najstarszy samochód pochodzi z rocznika 1952, a średni wiek wiek food trucków to 21 lat. Średni przebieg takich pojazdów to blisko 250 tys. km. Rekordzista ma na liczniku ponad milion kilometrów.

Biuro promocji cyfryzacji w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów
„Pojazdy +o przeznaczeniu na bar lub sklep+ – tak w naszej bazie, czyli Centralnej Ewidencji Pojazdów (CEP), oznaczone są coraz bardziej popularne food trucki. W Polsce zarejestrowanych jest prawie cztery tysiące pojazdów tego typu. To samochody, przyczepy lekkie i przyczepy specjalne.

W pierwszym kwartale tego roku zarejestrowano w sumie 292 food trucki. Wśród nich są samochody, ale także przyczepy przeznaczone na sklep lub bar. Dla porównania, w pierwszym kwartale 2020 roku zarejestrowano 211 tego rodzaju pojazdów, a w pierwszych trzech miesiącach 2019 roku – 227.”

Najwięcej zarejestrowanych jest samochodów marki Fiat Ducato, Renault Master czy Peugeot Boxer. To może być interesująca informacja dla tych, którzy zastanawiają się nad tego typu inwestycją.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.