Zbliża się finał World Chocolate Masters z udziałem Polaka!

0
1013
Od 31 października do 2 listopada dwudziestu najlepszych cukierników spotka się w Paryżu, by rywalizować o miano World Chocolate Master 2018. Podczas trzech dni stołeczny Salon du Chocolat zamieni się w spektakularną arenę, na której mistrzowie cukiernictwa będą prezentować swoje wybitne umiejętności.

Z grupy 70 uczestników z 21 różnych krajów świata profesjonalne jury wyłoniło 20 najlepszych, którzy polecą do stolicy Francji. W elitarnym gronie znalazło się miejsce dla naszego rodaka Michała Iwaniuka – szefa cukierni z Airport Hotel Okęcie, który jest także kreatorem marki Czekolada Café

Iwaniuk jest wysokiej klasy technologiem, a zarazem artystą – ambitny, pracowity i nieprzeciętnie utalentowany, przełamuje standardy i stereotypy, budując etos pracy nowoczesnego cukiernika. Posiada także własny smak czekolady – Or Noir. To szlachetna i limitowana linia skomponowana w ramach przygotowań do WCM 2018. Jego zawodowe osiągnięcia to m.in tytułu Regionalnego World Chocolate Master Akademii Czekolady Barry Callebaut oraz Best Pastry Chef (2016).

„Przestrzeń, w której wizja i wymarzony smak idą w parze z formą i doskonałością technologii produkcji”

Michał Iwaniuk o sztuce cukiernictwa

W czasie 3 dni zmagań uczestnicy wykonają po 7 zadań i przedstawią efekty jurorom. Część z przygotowywanych przed cukierników kreacji może zostać przygotowana wcześniej, jednakże będą oni musieli zaprezentować swoje umiejętności także na żywo. Wszystkie mają natomiast nawiązywać do motywu Futropolis, zarówno w selekcji składników, smaków, jak i ostatecznych kształtów.

Zawody podzielone są na trzy rundy. W dwóch pierwszych wezmą udział wszyscy uczestnicy, a do ostatniej, trzeciej rundy, przejdzie dziesięciu cukierników, którzy uzyskają najlepszy łączny wynik w dwóch pierwszych.

Skład jury utworzy 20 sędziów – po jednym z każdego kraju, który jest reprezentowany na zawodach. Każdy z ekspertów jest niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie gastronomii. Jurorzy oceniają wszystkich zawodników za wyjątkiem reprezentanta swojego kraju. Nagrodzonych zostanie trzech finalistów, a triumfator będzie mógł honorować się tytułem „World Chocolate Master”.

Wydarzenie będzie dostępne dla publiczności. Przeprowadzona zostanie również relacja live na platformie YouTube oraz na Facebooku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.