W Stanach Zjednoczonych powstała restauracja z surowców odnawialnych

0
277
W związku z szybko rozwijającym się ekologicznym trendem w branżach gastronomicznych i hotelarskich stworzono projekt restauracji w pełni ekologicznej, a niedawno wcielono go nawet w życie. Tak powstało Zero Waste Bistro – restauracja z surowców odnawialnych.

Cały koncept projektu opiera się na tym, aby lokal był w jak największym stopniu przyjazny środowisku. Sam wystrój jest prosty i stworzony z materiałów pochodzących z recyklingu. Zarówno oryginalne ściany, kubeczki, akcesoria, jak i zastawa powstały z przetworzonych opakowań Tetra-Pak. Główny element wystroju, długi szeroki stół, został zrobiony z materiału recyklingowego fińskiej firmy Durat.

Foto: Nicholas Calcott

Serwowane potrawy są w pełni zdrowe i przyrządzane z ekologicznych, sprawdzonych produktów od najlepszych lokalnych dostawców. W Zero Waste Bistro, jak sama nazwa wskazuje, nic nie może się zmarnować. Zużyte talerze, kubki, serwetki trafiają do ponownego recyklingu, a resztki jedzenia nie są wyrzucane do kosza, lecz umieszczane w specjalnym kompostowniku.

Reklama

Restauracja mieszcząca się na Manhattanie była inspirowana już istniejącą, helsińską. Nowojorski projekt stworzyli Linda Bergroth i Harri Koskien. Jest to pierwsza w tym rejonie USA tak innowacyjna inwestycja, charakteryzująca się obiegiem zamkniętym. Twórcy mają nadzieję, że inne lokale także podchwycą ten trend i wspólnie zadbają o ekologiczną przyszłość naszej planety.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.