Sommelierskie Grand Prix w Katowicach [zdjęcia]

0
253

Zwycięzcą pierwszego Gran Prix Food & Wine w Katowicach został Łukasz Górski z restauracji Butchery and Wine w Warszawie. Drugie miejsce w konkursie zajął Bartek Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa, na trzecim miejscu znalazł się Arkadiusz Kurowski z Flaming & Co w Warszawie. W konkursie organizowanym 4 września przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w hotelu Mercure Katowice Centrum wzięło udział ośmiu zawodników.

Po eliminacyjnym teście teoretycznym sommelierzy mieli za zadanie opisać dane wino (w tym przypadku Spiesheimer Spätburgunder 2018 Trocken – Weingut Becker) w degustacji w ciemno, ułożyć 3-daniowe menu do określonej butelki (był nią Schneider Rosé Feinherb Georg Albrecht Schneider 2020) oraz dobrać napoje do zaproponowanego lokalnego menu, w którym znalazły się szałot śląski, królik duszony ze śliwkami, rolada wołowa z kluskami śląskimi, sosem mięsnym i modrą kapustą oraz kołocz. Na koniec do eklera z fois gras i czereśniami otrzymali Gewurztraminer Artur Metz Michel Léon 2021 i mieli za zadanie uzasadnić, czy to dobre połączenie kulinarne.

W czasie finałowej kolacji trójka finalistów dobierała po jednym winie do każdego z trzech dań, a trafność wyboru oceniali goście, którzy dostali karty do głosowania. Dania przygotowane przez szefa kuchni, Dariusza Paździerę, były szczególnym wzywaniem dla sommelierów ze względu na złożoność smaków i struktury. Na stoły gości trafiły kolejno: jako przystawka wędzony pstrąg z kompresowanym jabłkiem, kalarepą i wasabi, jako danie główne zaserwowano sarnę z puree z fasoli, burakiem, demi glace z czarną porzeczką, a na deser podano brownies z ganache earl grey, orzechami i lodami z buraka.

Reklama

Partnerami konkursu byli Wina z Tejo (partner główny, fundujący nagrodę dla zwycięzcy) oraz Bodegas Ximenes Spinola, Wineland, Winnica Turnau, Piwnice Półtorak. Wsparcie techniczne zapewnił Vestofrost.

Kolejne zawody sommelierskie Grand Prix, tym razem w formie degustacji w ciemno, odbędą się 18 września w Gdańsku, a 4-5 listopada w Szczecinie Stowarzyszenie organizuje finał Grand Prix. W terminie 15-16 października w Poznaniu sommelierzy walczyć będą o tytuł Mistrza Polski Młodych Sommelierów.

Fot.: Materiały prasowe Stowarzyszenie Sommelierów Polskich
Fot.: Materiały prasowe Stowarzyszenie Sommelierów Polskich
Fot.: Materiały prasowe Stowarzyszenie Sommelierów Polskich
Fot.: Materiały prasowe Stowarzyszenie Sommelierów Polskich
Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.