Słodko – słona kuchnia amerykańska

0
282

Kuchnia amerykańska znana jest na całym świecie jako mieszanka wielu rozmaitych smaków. Znakomicie oddaje charakter i klimat Stanów Zjednoczonych – kulturowego zbioru ludzi ze wszystkich kontynentów. Dania z grilla, posiłki typu fast food, spożywanie dań bez sztućców – amerykański styl pokochał cały świat. O tych 5 ciekawostkach jednak nie każdy słyszał.

SEKRET AMERYKAŃSKIEGO BURGERA

Hamburger to klasyka kuchni amerykańskiej. Świetnie smakuje na świeżym powietrzu i z grilla, ale najczęściej jedzony jest w barach i restauracjach. Cała tajemnica przygotowania klasycznego amerykańskiego hamburgera polega na użyciu wyłącznie wołowego mięsa, bez mieszania go na przykład z wieprzowiną. Co często zaskakuje – nie używa się także jajek, bułki tartej, ani innych dodatków, z wyjątkiem ewentualnych przypraw.

Reklama

PIEKIELNIE OSTRE BUFFALO WINGS

Buffalo Wings swoją nazwę zawdzięczają miejscu pochodzenia – Buffalo w Nowym Jorku. Pikantne i soczyste skrzydełka zostały po raz pierwszy zrobione przez Teressę Bellissimo, która w 1964 roku zanurzyła części kurczaka w maśle i sosie zrobionym z pieprzu cayenne. Od tamtego czasu w Stanach Zjednoczonych stały się podstawowym daniem w trakcie męskich wieczorów m.in. w barach sportowych i na meczach.

STEKI

Pomimo, że kuchnia amerykańska wielu kojarzy się ze stosunkową tanią i prostą, to steki zaraz obok owoców morza, trufli, kawioru czy homarów zalicza się do najbardziej luksusowych dań.

– Część klientów przychodzi na burgery, sernik, skrzydełka i oczywiście whisky, ale jest duża grupa, która przychodzi wyłącznie na stekiDokładnie pytają o rodzaj mięsa, znają stopnie wysmażenia i potrafią docenić jak są dobrze przygotowane – tłumaczy Jacek Czauderna, właściciel i twórca marki The Legendary Jacks Bar & Restaurant.

ŁĄCZENIE SMAKU SŁODKIEGO ZE SŁONYM

Wszyscy, którzy byli w Stanach Zjednoczonych mówią o tym, że ich kuchnia jest dużo słodsza niż polska – nawet warzywa wydają się słodsze – szczególnie kukurydza. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Amerykanie często mieszają smak słodki ze słonym. Dzieci na śniadanie jedzą kanapki z masłem orzechowym, jeden z kultowych smaków lodów to słony karmel, a przed telewizorem króluje popcorn z karmelem.

ŚNIADANIA AMERYKAŃSKIE

Oglądając amerykańskie filmy widzimy przede wszystkim dzieci jedzące płatki śniadaniowe z mlekiem i popijane sokiem pomarańczowym. Jednak amerykańskie śniadania są często jedzone na ciepło. Popularne są jajka na bekonie oraz słodkie pancakes z dodatkami – często z syropem klonowym i owocami. Równie popularne są waffels, czyli nasze rodzime gofry, tylko że okrągłe i często z gotowej masy, którą łatwo dostać w markecie. W Polsce mało kto ma gofrownicę, w USA jest bardzo popularna, a Amerykanie wybierają swój ulubiony kształt, np. w Teksasie popularne są gofry właśnie w kształcie tego stanu.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.