Rusza nabór do programu ProVeg Incubator

0
789

Pierwszy na świecie inkubator dla firm oferujących roślinne alternatywy zaprasza innowacyjne startupy z branży spożywczej i napojów do uczestnictwa w akceleratorze powstałym w Berlinie. 

Inkubator ProVeg prowadzi pionierski program dla przedsiębiorców, którzy chcą zmniejszyć światowe spożycie produktów odzwierzęcych, zastępując konwencjonalną żywność pochodzenia zwierzęcego produktami i rozwiązaniami pozyskiwanymi z roślin, grzybów oraz metodami hodowli komórkowej.

Obecnie przyjmowane są zgłoszenia do czwartego naboru startupów, który rozpocznie się wiosną 2020 r. Od założenia w listopadzie 2018 r., Inkubator współpracował z ponad 30 rozwijającymi się firmami z 16 krajów, pomagając im zebrać łącznie ponad 3 miliony euro.

Program ukończyły m.in. Better Nature, Vly Foods, Mondarella, Greenwise, Mushlabs, Legendairy Foods, Plantcraft, Cellular Agriculture, Panvega, oraz the nu company.  Z Polski w projekcie wzięła udział Serotonina, pierwsza w Polsce rzemieślnicza manufaktura, wytwarzająca w pełni roślinne odpowiedniki serów jakościowych.

W ciągu 3-miesięcznego programu ProVeg Incubator uczestnicy pracują przez część czasu
w siedzibie firmy, a część poświęcają na pracę zdalną. Po ukończeniu programu, startup jest nadal wspierany przez zespół Inkubatora, otrzymując stałe doradztwo i mentoring w trakcie swojej biznesowej przygody.

„Współpracujemy z pionierskimi startupami, które swoimi innowacyjnymi pomysłami kształtują przyszłość przemysłu żywnościowego. Nasz szyty na miarę program, indywidualne doradztwo oraz rozbudowane powiązania w branży i kontakty z inwestorami dostarczają im narzędzi i znajomości niezbędnych, by zapewnić ich rozwój, sprzedaż produktów, współpracę i sukcesy” – mówi Albrecht Wolfmeyer, dyrektor ProVeg Incubator.

„Wspieranie przedsiębiorców, którzy z pasją redefiniują cały system wytwarzania i pozyskiwania żywności oraz potrafią sprawić, by był on bardziej zrównoważony, jest niezwykle ekscytujące. Z niecierpliwością czekam na możliwość poznania startupów, które zgłosiły się do uczestnictwa w czwartym naborze oraz na współpracę z nimi w przyszłości” – dodaje Wolfmeyer.

Zainteresowani twórcy startupów mogą ubiegać się o udział w czwartym naborze poprzez stronę ProVeg Incubator (http://provegincubator.com/apply/). Termin nadsyłania zgłoszeń upływa w piątek, 31 stycznia 2020 r.

O Inkubatorze ProVeg:

Inkubator ProVeg jest częścią ProVeg International, organizacji zajmującej się promocją świadomego żywienia, działającej na czterech kontynentach. Misją ProVeg jest zmniejszenie globalnej konsumpcji produktów pochodzenia odzwierzęcego o 50% do roku 2040.

Inkubator ProVeg jest wspierany przez licznych partnerów, w tym Atlantic Food Labs, New Crop Capital, NX-Food, Blue Horizon, Good Seed Ventures, Purple Orange Ventures, Beyond Advisorsi i Katjesgreenfood.

Dodatkowe informacje:

  1. Aby uzyskać więcej informacji na temat ProVeg Incubator, wejdź na https://provegincubator.com
  2. „ProVeg Incubator jest obecnie najbardziej wpływowym inkubatorem działającym w przemyśle żywności pochodzenia roślinnego na świecie. Największą korzyścią płynącą z udziału w programie, była dla mnie możliwość poznania mentorów, którym naprawdę zależy na sukcesie mojej firmy i inwestorów, którzy chcą wesprzeć moją misję” – powiedział Christopher Kong, współzałożyciel i prezes Better Nature.

 „Program ProVeg Incubator był kamieniem milowym na drodze naszego rozwoju, ponieważ wszystkie warsztaty i wydarzenia stanowiły dla nas okazję na zdobycie licznych nowych doświadczeń, poszerzenie horyzontów i przyspieszenie wejścia na rynek” – dodała Julia Marsel, współzałożyciel Greenwise.

Better Nature i Greenwise to dwa startupy uczestniczące w programie ProVeg Incubator w ramach drugiego naboru, który odbył się wiosną/latem 2019 r. Better Nature produkuje innowacyjne produkty spożywcze z tempehu, podczas gdy Greenwise koncentruje się na roślinnych alternatywach dla mięsa. Firma Better Nature pochodzi z Indonezji, a obecnie działa na całym świecie; Greenwise ma siedzibę w Rosji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.