Pierwsze szkolenie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w ramach programu ReStart 

0
32
Advertisement

Najbardziej efektywne sposoby zaopatrywania restauracji i hoteli oraz praktyczny pokaz kulinarny na temat świadomego przygotowywania dań z wołowiny – to tylko niektóre z punktów pierwszego szkolenia, które odbyło się w czwartek w Instytucie Kulinarnym w ramach programu wsparcia dla gastronomii ReStart. Relację z wydarzenia organizowanego we współpracy z Akademią Leona Koźmińskiego można obejrzeć na kanale Instytutu Kulinarnego.

Bycie częścią świata gastronomii to nie tylko oryginalne łączenie smaków i dobieranie najlepszych składników, ale także umiejętność sprawnego zarządzania przedsiębiorstwem i radzenia sobie z wyzwaniami nowej rzeczywistości. Właśnie dlatego szkolenie składało się z trzech modułów. Pierwsza część, teoretyczna, została poprowadzona przez wykładowcę Akademii Leona Koźmińskiego Marcina Rydzewskiego. Drugą, kulinarną poprowadził Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Szkolenie zakończyły warsztaty o winie przygotowane wspólnie z winiarnią Mielżyński, którego prelegentem był Michał Poddany.

– Obecnie branża potrzebuje szkoleń z elementarnych podstaw zarządzania, z zakresu finansów oraz przepływów pieniężnych. Szkoleń na temat motywowania i co ważniejsze utrzymania personelu. Potrzeba dziś edukacji dotyczącej analiz rynku, monitorowania konkurencji, zarządzania projektami – mówi Marcin Rydzewski, wykładowca z Akademii Leona Koźmińskiego.

Podczas pierwszego szkolenia uczestnicy poznali najbardziej efektywne sposoby zaopatrywania restauracji i hoteli oraz dowiedzieli się, na co zwrócić uwagę przy wyborze dostawców. Druga, praktyczna część warsztatów dotyczyła świadomego i odpowiedzialnego przygotowywania dań z wołowiny. Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet – Bartosz Peter opowiedział o tym, jak przygotowywać dania i komponować menu by efektywnie wykorzystać cały produkt. Nie zabrakło także praktycznych wskazówek jak koszt zakupu mięsa wpływa na cenę sprzedaży oraz food cost. Podczas trzeciego modułu warsztatów sommelier z winiarni Mielżyński Michał Poddany omówił zmiany zachodzące w percepcji wina w Polsce, opowiedział o gustach i preferencjach Polaków oraz o tym, w jakim kierunku będą ewoluowały i jak umiejętnie na nie odpowiedzieć.

– To pierwsze szkolenie w ramach programu ReStart przygotowane wspólnie z ekspertami z Akademią Leona Koźmińskiego. W czasach, w których branża gastronomiczna znalazła się w trudnej sytuacji, chcemy zaoferować nasze wsparcie w postaci kompleksowych szkoleń. Mamy nadzieję, że pozwolą one wypracować odpowiedzi na najtrudniejsze pytania i wątpliwości – mówi Marcin Dera, Dyrektor Sprzedaży ds. Gastronomii Transgourmet Polska.

Kolejne edycje szkoleń zaplanowano na październik i listopad. Relacje z nich także będą dostępne na kanale Instytutu Kulinarnego na YouTube. Zachęcamy do oglądania!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.