More taste, less waste. Trzecia edycja konkursu kulinarnego SSCC w Zamku Topacz

0
352
Spotkania z SelfCookingCenter to organizowany wspólnie z marką Rational konkurs skierowany do kucharzy i kucharek, którzy nie skończyli 27 roku życia. Po raz trzeci spotkają się w malowniczym Zamku Topacz, gdzie pod okiem surowego, międzynarodowego jury przygotowywać będą autorskie potrawy z wykorzystaniem regionalnych składników. W tym roku czeka ich nie lada wyzwanie – skomponowanie zachwycającego zmysły posiłku zgodnego z ideą „less waste”.

Po zeszłorocznej, wegańskiej edycji konkursu czas na kolejne kulinarne wyzwanie. Tegoroczni uczestnicy, młodzi kucharze z całej Polski, zmierzą się z tematem ważnym dla nas wszystkich. Hasło, pod którym odbywa się trzecia edycja konkursu SSCC to FOOD WASTE i zapobieganie marnowaniu żywności. Potrzeba zwrócenia uwagi na ten problem wynika nie tylko z postępujących zmian w klimacie i wzrastającej świadomości skutków zanieczyszczania środowiska. To także sposób na podniesienie poprzeczki młodym kucharzom, którzy co roku zaskakują jury wysokim poziomem konkursowych potraw, pomysłowością i otwartością na wyzwania. W tym roku oprócz autorskich przepisów, profesjonalnego wykonania, refleksu i urzekającej prezentacji dań, sędziowie wymagać będą od uczestników także odpowiedzialnego zarządzania wszystkimi składnikami potrawy.

W wyniku dużego zainteresowania warsztatami, które przeprowadzone zostały jako konsekwencja zeszłorocznej edycji konkursu, podczas tegorocznego Spotkania z SelfCookingCenter odbędą się wykłady dotyczące kluczowych kwestii dla każdego odpowiedzialnego restauratora. Dowiemy się między innymi z czego wynika filozofia less waste, jak wprowadzić ją w życie – zarówno na skalę mikro, jak i makro oraz jakie rozwiązania technologiczne pomagają w ekologicznym zarządzaniu restauracją.

Reklama

Spotkanie z SelfCookingCenter to okazja nie tylko do zapoznania się z młodymi talentami na kulinarnej arenie, ale także do wymiany wiedzy między ekspertami z różnych dziedzin. Jak połączyć troskę o środowisko z pysznymi potrawami na restauracyjnym poziomie? Przekonamy się już 17 października w Zamku Topacz, gdzie odbędzie się tegoroczna edycja.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
Captcha verification failed!
Ocena użytkownika captcha nie powiodła się. proszę skontaktuj się z nami!