Kobiety w gastronomii

0
368
Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kobiet. Wszystkim przedstawicielkom płci pięknej składamy najserdeczniejsze życzenia. W obecnej dobie życia, Panie idealnie się realizują we wszystkich zawodach, nawet tych tzw. męskich. My dzisiaj skupimy się na Kobietach bez których gastronomia nie była by taką jaką jest.

Sylwia Stachyra, właścicielka firmy CookShe by Sylwia Stachyra i triumfatorka siódmej edycji popularnego show kulinarnego Top Chef. Z wykształcenia jest magistrem prawa, ale jej prawdziwą pasją zawsze było gotowanie. Wyjechała do Anglii, gdzie szkoliła się w gastronomii, uzyskując najwyższy kucharski stopień NVQ. Następnie w Bournemouth otworzyła swoją pierwszą restaurację. Prowadziła ją przez dwa lata. Skutecznie udało się jej połączyć gotowanie z inną pasją – żeglarstwem. Przez jakiś czas pracowała jako private chef na luksusowych jachtach. Spełnieniem innego marzenia była też praca w restauracji „Savoy Grill” jako Chef de Partie pod okiem samego Gordona Ramsaya. Aktualnie Sylwia jest kucharzem freelancerem oraz konsultantem w restauracjach. Pomaga układać menu i trenować zespół.

Magdalena Gessler restauratorka, malarka i osobowość telewizyjna, właścicielka oraz współwłaścicielka kilkunastu restauracji, pisarka i felietonistka. Magda dzieciństwo spędziła w Sofii w Bułgarii, następnie jako nastolatka mieszkała w Hawanie na Kubie, następnie skończyła Akademię Sztuk Pięknych w Madrycie. Początkowo Magda Gessler marzyła o zostaniu malarką, jednak zwyciężyła pasja kulinarna. Wyszła za mąż za Piotra Gesslera pochodzącego z rodziny restauratorów, co pozwoliło jej poprowadzić restaurację „U Fukiera” w Warszawie. Magda Gessler jako uznana już restauratorka wydała w 2005 roku książkę „Kuchnia, moja pasja”, w 2007 zaś „Kocham gotować – Magdy Gessler przepis na życie”. Od 2010 roku prowadzi program TVN „Kuchenne Rewolucje”, którego ideą jest poprawa jakości polskich restauracji: serwowanego w nich jedzenia, absolutnego przestrzegania przepisów dotyczących czystości, sposobu przechowywania żywności, etc., jakości obsługi, świadomości klientów, prowadzenia restauracji. Zyskała rzeszę fanów. Magda Gessler jest właścicielką i współwłaścicielką wielu restauracji, m.in.: Alle Gloria, Fukier, Zielnik, Polka, cukiernia Słodki Słony.

Agnieszka Kręglicka krytyk kulinarny, restauratorka, autorka felietonów, książek i programu telewizyjnego o tematyce kulinarnej.Razem bratem Marcinem prowadzi w Warszawie restauracje: francuską Absynt, włoską Chianti, meksykańską El Popo, greckie Santorini i Meltemi, hiszpańskie Mirador oraz polskie Forteca i Piąta Ćwiartka. Pisze o gotowaniu, m.in. w „Gazecie Wyborczej”.

Malka Kafka właścicielka restauracji Tel Aviv Food & Wine. Ukończyła Psychologię na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu, gdzie z wyróżnieniem obroniła pracę magisterską na temat psychologii kreatywności. Pierwszą firmę założyła w wieku 19 lat. Przez wiele lat pracowała w projektach doradczych i szkoleniowych jako trenerka i jako menedżerka. Ważnym etapem ze względu na doświadczenie z zakresu kreowania marki była praca w firmie reklamowej. Zajmowała się też marketingiem, tworząc dla zleceniodawców działy marketingu i rozwoju. Zarządzała spółką dla klienta zagranicznego oraz dwiema własnymi spółkami. Od 2015 roku zaangażowana w kreowanie startupu związanego z produkcją żywności zaawansowanej technologicznie. Podczas pracy w organizacji z sektora NGO stworzyła i zorganizowała ogólnopolską kampanię promocyjną na rzecz równości. Kampania była prowadzona przy współpracy z Ministerstwem Pracy i Polityki Społecznej została nagrodzona wyróżnieniem podczas konferencji z okazji Europejskiego Roku Równych Szans dla Wszystkich (2007). Od tego czasu zaangażowana jest w działalność równościową. Dba o podejmowanie działań na rzecz równego dostępu ludzi do zasobów, jakimi są praca, zdrowie, żywność. Była gospodynią programu kulinarnego w Kuchnia + (Canal+). Jest współautorką książki kulinarnej. Felietonistka, wielokrotnie zapraszana jako ekspertka kulinarna do programów TV. Prowadzi pokazy kulinarne na wielu festiwalach również zagranicznych oraz warsztaty kulinarne.

Kobie,t które mają ogromny wpływ na obecną gastronomię i osiągają w tej dziedzinie sukcesy jest oczywiście znacznie więcej, niestety wszystkich nie możemy wymienić. Cieszymy się jednak i dziękujemy za to że są i dzielą się swoją wiedzą.

Życzymy Paniom dalszych sukcesów w życiu zawodowy i osobistym.

Dla wszystkich Kobiet muzyczny upominek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.