fbpx
Advertisement

Deficyt pracowników sezonowych coraz większy

Deficyt pracowników sezonowych coraz większy
Advertisement
Działalność gastronomiczna jest wymagająca – trzeba stale trzymać rękę na pulsie i kontrolować biznes. Ponadto właścicieli lokali sezonowych napawa strachem znikoma liczba chętnych do pracy.

Brak pracowników to główny problem, z jakim muszą się zmierzyć w tym roku osoby prowadzące sezonowy biznes gastronomiczny. Mimo znacznego wzrostu płac, próżno szukać sumiennego i zaangażowanego pracownika. Stawka dla pomocnika kuchennego wynosi już ok. 3 tys. zł za miesiąc, a dla kucharza od 4 do 6 tys. zł.

Część wynagrodzeń wypłacanych jest „na czarno”, czego głównym powodem są wysokie podatki. Restauratorzy mówią, że składki są niewyobrażalne. Pracownikom sezonowym, oprócz wynagrodzenia, trzeba często zapewnić także zakwaterowanie, co dodatkowo obciąża pracodawców.

Najbardziej pożądanymi pracownikami są ci, którzy posiadają już odpowiednie umiejętności, są zorganizowani i potrafią pracować w ustalonym tempie. Często właściciele wolą zapłacić więcej takiemu pracownikowi i mieć pewność jego kompetencji oraz tego, że zostanie w pracy na dłuższy okres.

Coraz częstszą praktyką jest zatrudnianie pomocników zza naszej wschodniej granicy. Właściciele preferują Ukraińców ze względu na podejście do pracy – ich celem jest zarobienie pieniędzy. Co innego ze studentami, którzy potrafią przysporzyć wiele kłopotów. Bywa, że takie osoby zatrudniają się w barze czy restauracji, a swoich zawodowych obowiązków nie traktują poważnie, często wykonując je niedokładnie. Zdarzają się też przypadki zamknięcia lokalu, ponieważ młody pracownik… nie jest w stanie przyjść do pracy po imprezie. Dlatego też restauratorzy stawiają na sprawdzonych Ukraińców.

Mimo tych wszystkich trudności prowadzenie działalności sezonowej jest dużo łatwiejsze niż całorocznej. Właściciele sezonowych lokali gastronomicznych mogą bowiem zawsze liczyć na przypływ klientów, których rotacja jest intensywna i zmienna w przeciwieństwie do lokali całorocznych.

Tagi: , , , , ,

 

Dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych w serwisie www.horecabc.pl jest dozwolone tylko po uzyskaniu pisemnej zgody wydawcy.

Advertisement

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Małgorzata Dankowska o podatkach na Hotel Meeting

Marcin Wachowicz zaprasza na Gastro Meeting

Konferencja

Wydarzenie

Loading

Reklama

Weronika Pochylska o Gastro Meeting

Personalia hotele

Loading

Prawo

Loading

Personalia hotele

Loading

Edukacja

Loading

Polecamy

Loading

Facebook