Klopsiki IKEA teraz w całkowicie roślinnej wersji

0
394
Drużyna klopsików powiększa się o nową, bardziej zrównoważoną alternatywę dla klasycznych kulek. Klopsiki roślinne powstały z myślą o miłośnikach mięsnego smaku. Stanowią świetną alternatywę dla osób, które chcą zatroszczyć się o planetę i ograniczyć spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, jednoczenie nie rezygnując z przyjemności ich jedzenia.
Dzięki składnikom takim, jak białko z żółtego grochu, owies, jabłka, cebula i ziemniaki udało się odtworzyć kultowy produkt IKEA w taki sposób, by stał się bardziej zrównoważoną opcją dla wielu miłośników klopsików. A wszystko to bez kompromisów w kwestii smaku i tekstury. Nowa wersja nie tylko wygląda jak mięso, ale i smakuje jak mięso – a przy tym jest w 100% roślinnym produktem! Dzięki temu cała rodzina może cieszyć się pysznym posiłkiem zarówno w restauracji IKEA, jak i w swoim domu.
Kierując się wizją tworzenia lepszego codziennego życia dla wielu ludzi, IKEA chce inspirować do wprowadzania bardziej zrównoważonych nawyków żywieniowych i stylu życia, który ma pozytywny wpływ na ludzi oraz planetę. W IKEA każdego roku sprzedaje się 1 miliard mięsnych klopsików na całym świecie. Wyobraźmy sobie, że chociaż część z nich zastąpimy ich roślinną wersją. Tym samym znacznie zmniejszy się wpływ na środowisko. Dodanie klopsików roślinnych do oferty przyczynia się również do spełnienia ambicji IKEA, aby w 2030 roku stać się biznesem neutralnym klimatycznie. Ślad ekologiczny nowych klopsików wynosi zaledwie 4% klasycznej, mięsnej wersji.

Pragniemy ograniczyć sprzedaż klopsików mięsnych na całym świecie, aby zmniejszyć wpływ działalności gastronomicznej IKEA na klimat. Dzięki nowej propozycji możemy teraz zaoferować miłośnikom mięsa bardziej zrównoważoną alternatywę – bez rezygnowania ze smaku, który tak wielu pokochało. Wierzymy, że nasze przyjazne dla planety roślinne klopsiki skradną serca niejednego mięsożercy! – wyjaśnia Małgorzata Bochenek, Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu IKEA Retail.

Połączenie dobrego smaku i troski o planetę spotyka się z entuzjastycznym przyjęciem przez konsumentów. Rośnie liczba osób, które chętnie sięgają po produkty oparte na roślinnych składnikach. W polskiej ofercie IKEA Food można już znaleźć m.in. sławne wege hot dogi, które pojawiły się w sprzedaży  w sierpniu 2018 roku, a obecnie już co 10 sprzedawany hot dog jest wege! Ogromną popularnością cieszą się również wegańskie lody truskawkowe czy kultowe warzywne klopsiki, które dołączyły do drużyny już 5 lat temu w 2015 roku, a ich roczna sprzedaż przez IKEA Food w Polsce osiąga nawet 340 000 porcji w różnych odsłonach.
Teraz marka robi krok dalej i przedstawia zrównoważony produkt, który pogodzi miłośników mięsa i diety roślinnej, z korzyścią dla planety.
W restauracjach IKEA klopsiki roślinne podawane będą z puree ziemniaczanym, groszkiem, roślinnym sosem pieczeniowym i borówką – danie wegańskie w cenie 9,99 zł. Dodatkowo, w sklepiku szwedzkim znajdziemy je pod nazwą „HUVUDROLL klopsiki roślinne, mrożone” w opakowaniu 500 gram i cenie 15,99 zł. Nowość dostępna będzie już od 1 sierpnia.
Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.