Kawowe historie: Jak przygotować pyszną kawę w domowym zaciszu?

0
721
Fot.: Best CS

Już sam zapach świeżo zaparzonej kawy o poranku przyjemnie budzi i dodaje energii do działania. Aromatyczna woń rozchodząca się po całym domu jest dla wielu z nas najprzyjemniejszym punktem dnia, a picie kawy rytuałem, który wyostrza zmysły i sprawia, że chce się żyć. Aby cieszyć się pysznym napojem wcale nie trzeba iść do kawiarni. Jeśli zastosujemy kilka prostych rad Michała Ziemlewicza, Ambasadora Dalla Corte w Polsce i wicemistrza Polski w Coffee in Good Spirits 2019, z powodzeniem przyrządzimy pyszną kawę w domu.

Umawiając się na spotkanie, Michał obiecał mi zdradzić, co kryje się za sekretem filiżanki aromatycznej kawy. Zawsze zastanawiało mnie, co jest tym najważniejszym aspektem: rodzaj kawy, sposób parzenia czy dodatki smakowe? A może istnieją jakieś tajemne receptury znane tylko najlepszym baristom? Odpowiedź jest prostsza niż myślałam.

Chcę przyrządzić w domu pyszną kawę, która swoim smakiem nie będzie odbiegała od tej zamówionej w kawiarni. Uda mi się?

Reklama

Oczywiście.

Fot.: Marcin Rzońca

To od czego zacząć?
Od ziarenka kawy 😊Wybór kawy to pierwszy podstawowy krok, w którym musimy zwrócić uwagę na kilka bardzo ważnych elementów. Przede wszystkim należy dobrać kawę do metody, jaką ją zaparzymy. Jeśli zaparzamy napój z ekspresu kolbowego, automatycznego czy kawiarki wybierzmy kawę wypaloną ciemniej, pod espresso.

Jeśli zaparzamy kawę z ekspresu przelewowego czy ręcznych zaparzaczy (French Press, Chemex, Drippery), zdecydowanie lepiej sprawdzą się kawy jaśniej palone, dedykowane metodom przelewowym.

Polecam kupowanie kawy świeżo palonej od lokalnych palarni, aby wspierać rodzimych przedsiębiorców. W zdecydowanej większości rzemieślnicze palarnie gwarantują dużo wyższą jakość kawy niż sieci marketów, dodatkowo mogą dobrać ją do naszych preferencji smakowych czy zmielić kawę w sposób dostosowany do naszej ulubionej metody parzenia w domu. Niezwykle istotny jest potem sposób przechowywania kawy.

Gdzie trzymać kawę w domu?
Najlepszym miejscem na trzymanie kawy jest po prostu szafka.😊Należy tylko zadbać, aby paczka była szczelnie zamknięta i nie dochodziły do niej promienie słoneczne.

Jakie błędy popełniamy przy przygotowaniu kawy?
Chyba najczęstszym błędem zaparzając kawę w domu jest niewłaściwy dobór kawy oraz grubości jej zmielenia. Aby wydobyć z kawy to, co najlepsze zaparzając kawę np. przy użyciu French Pressu mielimy ją dość grubo; kawę do ekspresu przelewowego mielimy średnio; zdecydowanie drobniej mielimy kawę do kawiarki, a jeszcze drobniej do espresso. Dlatego bardzo istotny jest dobór dobrego młynka – najlepiej żarnowego.

Lubię pić kawę z mlekiem, ale nie bardzo wychodzi mi pianka. Jest na to jakiś sposób
Spieniając mleko w warunkach domowych musimy zwrócić uwagę na jego temperaturę, nie powinna ona przekroczyć 65 stopni. Tak podgrzane mleko możemy spienić za pomocą np. French Pressu energicznie poruszając tłoczkiem kilkanaście razy lub zwykłym spieniaczem kupionym w markecie za kilkanaście złotych, utrzymując go na tafli mleka. Idealnie spełnione mleko nie powinno posiadać pęcherzyków powietrza, a jego tekstura ma być gładka, puszysta i lśniąca, przypominająca nieco jogurt.

Jak ważny w procesie parzenia kawy jest urządzenie do jego przyrządzenia? Czym się kierować przy wyborze jego zakupu?
Wybierając ekspres do domu przede wszystkim powinniśmy się kierować tym, jaką kawę lubimy pić 😊 Jeśli pijemy kawę mleczną, a o poranku nie mamy czasu na jej przygotowanie, idealnym wyborem będzie ekspres automatyczny z dobrym systemem mlecznym. Jeśli mamy odrobinę więcej czasu, który możemy poświęcić na przygotowanie kawy lub mamy mniejszy budżet, do napojów mlecznych idealnie sprawdzi się kawiarka czy też French Press i zwykły spieniacz do mleka. Natomiast jeśli preferujemy kawę czarną lepszym wyborem będzie ekspres przelewowy. Pozwoli on również w krótkim czasie zaparzyć zdecydowanie więcej kawy, dlatego świetnie sprawa się np. przy spotkaniach towarzyskich 😊

A Ty jaką lubisz kawę i jak ją przyrządzasz?
Jestem fanem espresso, jednak w domu króluje kawa przelewowa 😊 w tygodniu zaparzana za pomocą ekspresu przelewowego.

Masz swoje rytuały związane z piciem kawy?
Typowych rytuałów nie mam, chyba już z nich wyrosłem:D (śmiech). Ale bywa, że będąc w kawiarniach zamawiam espresso oraz kawę przelewową w jednym zestawie. 😊W ten sposób sprawdzam czy z czystym sumieniem mogę polecić daną kawiarnię jako miejsce, w którym można napić się naprawdę pysznej kawy.

Naprawdę pysznej kawy każdego dnia życzy Best Company Solutions www.best-cs.pl – oficjalny dystrybutor profesjonalnych i cenionych urządzeń, dzięki którym można cieszyć się niezapomnianym smakiem kawy: ekspresów automatycznych i kolbowych, młynków do kawy oraz dystrybutorów filtrowanej wody.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.