Jak rozwiązać problemy gastronomicznych biznesów? [wideo]

0
880
Fot.: Grupa Kapitałowa Immobile

– W tak trudnych czasach restauratorzy nie funkcjonowali w historii gospodarczej Polski – mówi Rafał Jerzy, prezes Grupy Kapitałowej Immobile. Jak poradzić sobie z sytuacją popandemiczną w dobie galopującej inflacji? Grupa Immobile ma na to rozwiązanie i zaprasza restauratorów do rozmów.

Pokora, pasja, doświadczenie, dobra lokalizacja i oferta – czy tyle wystarczy, aby z powodzeniem prowadzić restaurację? Okazuje się, że w obliczu tak trudnej i nieprzewidywalnej sytuacji, w jakiej znalazła się teraz polska branża gastronomiczna, nawet najlepsze lokale nie są w stanie się utrzymać.

– Wielu restauratorów potworzyło przez lata biznesy – wręcz dzieła sztuki – które świetnie funkcjonowały na rynku i zupełnie nie z ich powodu wpadły w ogromne tarapaty finansowe. Z reguły restauracje żyją z dnia na dzień i nie są w stanie odłożyć dużego kapitału, który mógłby pozwolić im przetrwać (…) – podsumowuje Rafał Jerzy w rozmowie z Remigiuszem Jaskotem.

Nieustannie pojawiają się informacje o upadkach kolejnych restauracji. Ciągła inflacja, wzrost cen energii i surowców oraz mniej klientów powoduje, że rynek powoli nie wytrzymuje. Jak twierdzi Rafał Jerzy, lokale popadają w spiralę kłopotów.  Niezamawianie świeżego towaru prowadzi do niemożności realizowania ofert, czego z skutkiem jest mniejsza liczba klientów, a co za tym idzie niższe zarobki.

Indywidualnym graczom będzie ciężko te trudne czasy przetrwać. Będą musieli starać się, w zależności od lokalizacji oczywiście, szukać właściwego wsparcia sieciowego, które jest w stanie udowodnić skuteczność sprzedażową. Uratować ich może tylko silna sprzedaż i pilnowanie rentowności obiektów – twierdzi Rafał Jerzy.

Działanie w pojedynkę może okazać się dla restauratorów zgubne. W tym trudnym czasie ratunkiem dla rynku gastronomicznego ma być konsolidacja. Grupa Kapitałowa Immobile jest chętna do pomocy restauratorom, w ramach której ma przejmować zagrożone upadkiem biznesy. Rafał Jerzy zapewnia jednak, że Grupa nie dąży do ujednolicenia rynku, lecz chce zachować unikatowość i charakter każdego z lokali. Więcej informacji o projekcie ratowania restauracji znaleźć można tutaj.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.