Gastronomia w formie bufetów – interpretacja ministerstwa

0
2519

Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego otrzymała interpretacje Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii w sprawie funkcjonowania gastronomii w formie bufetów.

To bardzo ważna informacja szczególnie dla gastronomii hotelowej ale także dla wszelkich imprez okolicznościowych. Bufety ułatwiają całą logistykę związaną z wydawaniem posiłków większym grupom.

Według ministerstwa bufety mogą działać w ogródkach restauracyjnych już od 15 maja, ale pod warunkiem, że będzie zapewniona osoba do ich obsługi. Dedykowany personel musi mieć zakryty nos i usta. W tym samym piśmie poinformowano, że od 28 maja bufety będą mogły funkcjonować także wewnątrz lokali gastronomicznych na takich samych zasadach. Dodatkowo goście są zobowiązani do zakrywania ust i nosa podczas wyboru dań przy bufetach, aż do czasu zajęcia miejsca przy stoliku.

Treść interpretacji ministerstwa:
„W odpowiedzi na zapytanie odnośnie podawania posiłków gościom korzystających z usług hotelarskich, informuję, że od 15 maja 2021 r. jest możliwość serwowania dań w ogródku gastronomicznym bądź tak jak to było dotychczas do pokoju hotelowego. Natomiast od dnia 28 maja br. będzie możliwość podawania posiłków także w lokalu lub wydzielonej strefie gastronomicznej pod warunkiem:
– zakrywania ust i nosa przez gości, do czasu zajęcia miejsca, w których będą spożywane posiłki lub napoje,
– zakrywania ust i nosa przez obsługę,
– udostępniania co drugiego stolika klientom i odległość między stolikami będzie wynosiła co najmniej 1,5 m (chyba, że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika).

Nadmieniam, że przestrzenie samoobsługowe są możliwe do organizacji pod warunkiem wyznaczenia osoby do obsługi tych miejsc a klienci w trakcie wyboru dań maja zakryte usta i nos do czasu zajęcia miejsca przy stoliku.”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.