Gastronomia i zmiany w VAT od 1 lipca 2020 roku

0
131
Advertisement

Owoce morza droższe, musztarda tańsza! W życie weszła nowa matryca VAT, czyli mówiąc wprost, tabela określająca stawkę VAT na dane produkty. Samo w sobie jest to bardzo czytelne, ale co jeśli w restauracji tworzymy danie, które zawiera w sobie składniki o różnych stawkach VAT? Jaki VAT powinno mieć danie w menu? Co gdy robimy sałatkę, w której jako dodatek mamy np. krewetkę, czy staje się ona automatycznie daniem z 23% VAT? Pytań jest wiele, a my staramy się odpowiedzieć na część z nich.

Do studia zaprosiliśmy ekspertkę podatkową, Magdalenę Popiołek-Cichacką z TPA Poland, która m.in. specjalizuje się w doradztwie podatkowym, w szczególności w zakresie podatku VAT. Na spotkanie zaprasza Rafał Krzycki z Horeca Business Club oraz Rafał Pasenik z H&R System.

Zapraszamy na stronę Wiążącej Informacji Stawkowej (WIS), gdzie można sprawdzić jakie wnioski były już składane przez innych przedsiębiorców i jakiej odpowiedzi udzielił urząd:

www.kis.gov.pl

Partner audycji:

   
 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.