Czy chemia profesjonalna jest potrzebna w hotelach?

0
22
Advertisement
W hotelu musi być czysto – To wie każdy hotelarz. Pierwsze, na co gość zwraca uwagę wchodząc do pokoju to czystość. Choćby nie wiadomo jak piękny był wystrój pokoju, przy braku porządku i higieny nie zrobimy dobrego wrażenia, a gość do nas nie wróci.

Co więc zrobić, aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom gości i zapewnić jak najwyższy standard czystości? Przede wszystkim korzystać z profesjonalnej chemii (np. marki Gricard) – bez niej, nawet jeśli nasz personel jest doskonale przeszkolony i korzysta z nowoczesnych maszyn, nie osiągniemy zamierzonego efektu.

Wielu hotelarzy, kierując się potencjalnymi oszczędnościami, kupuje środki czystości dostępne w marketach, które przeznaczone są do użytku domowego. Niestety oszczędność ta jest tylko pozorna. Chemia „detaliczna” nie jest przystosowana do zawodowego sprzątania w obiekcie takim jak hotel, który jest zupełnie inaczej eksploatowany niż gospodarstwo domowe.

Po pierwsze preparaty profesjonalne zawierają substancje aktywne o znacznie większym stężeniu niż tzw. chemia domowa. Dzięki temu możliwe jest stosowanie dużo mniejszych doz, przy zachowaniu wysokiej skuteczności sprzątania. Bardzo ważne jest, że chemia profesjonalna może występować w postaci produktu gotowego lub koncentratu. Mniejsze obiekty przeważnie decydują się na preparaty gotowe. Głównym powodem jest chęć zaoszczędzenia czasu, wygoda oraz bezpieczeństwo osób sprzątających – w małych hotelach przeważnie nie stosuje się pomp dozujących, w związku z czym pracownicy ręcznie musieliby takie preparaty rozcieńczać. W dużych obiektach natomiast preferowane są środki w koncentratach. Odpowiednio dobrane, najlepiej przez wykwalifikowanego technologa oraz właściwie dozowane przy użyciu pomp zapewniają nie tylko oczekiwaną czystość, ale i efektywność ekonomiczną dla właścicieli. Stosowanie koncentratów zmniejsza ponadto zużycie nie tylko preparatów, ale i opakowań.

Bardzo ważnym aspektem jeśli chodzi o chemię profesjonalną jest specjalizacja jej stosowania. Producenci takich preparatów tworzą produkty, które ze względu na skład chemiczny dedykowane są poszczególnym rodzajom powierzchni. Ile jest hoteli, tyle jest różnych powierzchni do sprzątania. Zadaniem dostawcy chemii profesjonalnej jest zapoznanie się ze specyfiką obiektu klienta oraz z problemami z jakimi się spotyka w kwestiach czystości. Niekiedy niezbędne jest przeprowadzenie testów przed wprowadzeniem konkretnych środków. Wynikać to może np. z rodzaju podłoża, które może być bardzo wrażliwe (np. marmur), problemów związanych z pewnym stopniem zużycia powierzchni lub stopnia twardości wody, który negatywnie może wpływać na działanie środków czyszczących. Ponadto innych preparatów używa się w częściach gastronomicznych, innych w pokojach, częściach wspólnych czy np. strefach fizjo/spa.

W strefie gastronomicznej bardzo dużą rolę odgrywają właściwości odtłuszczające, usuwające zabrudzenia pochodzenia białkowego oraz dezynfekcyjne preparatów. Producent chemii powinien zaproponować całą, spójną linię środków do utrzymania czystości w kuchni i części restauracyjnej, wśród których powinny się znaleźć przede wszystkim preparaty do: maszynowego mycia i nabłyszczania naczyń, ręcznego mycia naczyń, odkamieniania, odtłuszczania i usuwania przypaleń, mycia lodówek i chłodni, pielęgnacji stali nierdzewnej, mycia i płukania pieców konwekcyjnych, mycia rąk i wreszcie szybkiej dezynfekcji.

W strefie hotelowej (pokoje, części wspólne) nie może zbraknąć preparatów do: podłóg (z uwzględnieniem rodzajów powierzchni, rodzaju sprzątania – bieżące, gruntowne, sposobu sprzątania – ręczne, maszynowe), mebli, prania wykładzin i tapicerki, sanitariatów (łącznie z dezynfekcją), powierzchni szklanych, odświeżaczy powietrza i neutralizatorów zapachów, czy też mydeł.

Uzupełniająco w ofercie dostawcy powinny się znaleźć preparaty do powierzchni okołobasenowych, do doczyszczania linii wody czy dezynfekujące do strefy wellness.

Poruszając temat chemii profesjonalnej nie można pominąć kwestii odczynu pH produktu. Środki chemii profesjonalnej muszą mieć dokładne wskazanie jakie mają pH – z jednej strony chodzi o bezpieczeństwo powierzchni (dla przykładu użycie preparatu kwaśnego do marmuru spowoduje zniszczenia, których żadna chemia już nie odwróci i konieczna będzie kosztowna krystalizacja), z drugiej strony – skuteczność. Środki kwaśne usuwają zacieki wodne, osady kamienne, rdzę, środki zasadowe – zabrudzenia tłuszczowe, pleśń, drożdże. Brak takiej wiedzy i oznaczenia produktu skutkować może na przykład bezskutecznymi próbami usunięcia tłustych plam preparatem kwaśnym. Warto zaznaczyć, że istnieją powierzchnie, przy których stosuje się z powodzeniem preparaty o pH neutralnym/obojętnym (meble, okna).

Zapraszamy do zapoznania się z aktualnym katalogiem firmy dedykowanym sektorowi HoReCa: http://www.gricard.pl/katalogi/katalog-horeca. Gricard Polska – producent profesjonalnych środków czystości dla sektora HoReCa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.