Curt Bergfors, założyciel, właściciel i prezes zarządu MAX Burgers nie żyje

0
551
Fot.: Materiały Max Burgers

Curt Bergfors, założyciel, właściciel i prezes zarządu MAX Burgers nie żyje. Zmarł 8 maja we śnie.

Firma MAX została założona w 1968 r. Od 50 lat mamy jeden, niezmienny cel – serwować najsmaczniejsze burgery ze składników najwyższej jakości.

MAX Burgers jest szwedzką firmą rodzinną, która ma przetrwać pokolenia. Działa w sposób zrównoważony i pragnie być częścią zrównoważonego społeczeństwa. Chce stać się modelowym przykładem dla branży. Dostrzegając potencjał każdej jednostki, chce być społecznie odpowiedzialną firmą uzupełniając kompleksowe inicjatywy na rzecz ochrony środowiska.

Świat docenił koncept MAX Burgers. 11 maja 2011 r., w Norwegii otwarto pierwszy lokal poza granicami Szwecji. Obecnie sieć jest obecna w ponad 150 restauracjach na terenie Szwecji, Norwegii, Danii, Egiptu i Polski. W 2019 r. kolejne lokale zostały otwarte w Skandynawii oraz na nowych rynkach, w Polsce i na Bliskim Wschodzie.

Na trzy lata przed pojawieniem się McDonald’s w Europie, Curt Bergfors i Britta Fredriksson – założyciele, otworzyli swoją pierwszą restaurację w Gällivare, w północnej Szwecji. Ich hamburgery były tak popularne, że sieć szybko rozpowszechniła się w całym kraju. Dziś, 50 lat później, MAX działa już w Polsce.

1968
Curt Bergfors (19 l.) i Britta Fredriksson otworzyli X-grillen, punkt gastronomiczny w Gällivare.
1971
Biznes się rozwija, nowo otwarta restauracja przy ulicy Midgårdsvägen w Luleå została nazwana MAX po pseudonimie właściciela.
1986
MAX wprowadza Max Supreme i jako pierwszy w Szwecji oferuje cheesburgera z bekonem.
1991
Złe wyniki sprzedaży zmuszają McDonald’s do zamknięcia dwóch restauracji w północnej Szwecji. MAX przejmuje obie.
2001
MAX jest ogólnokrajową siecią w Szwecji! 8 lokali otwarto w Bollnäs, Vårby (Sztokholm), Västerås, Örebro (restauracja nr 2), Jönköping (restauracja nr 2), Norrköping, Karlskrona i w Lund.
2003
MAX wprowadza duże zmiany do swojego menu dodając Delifresh, posiłki z informacjami o wartości odżywczej i desery.
2005
MAX jako pierwszy tworzy niskowęglowodanowego burgera przeznaczonego dla osób będących na diecie np. Atkinsa czy zwracających uwagę na wysokość indeksu glikemicznego.
2007
MAX zatrudnił szefa kuchni do tworzenia nowych produktów i dbania o ich jakość.
2008
MAX, wraz z szewdzką organizacją The Natural Step, przedstawia kompleksowy program ochrony środowiska, którego zalożeniem jest stać się neutralnym dla klimatu. Składa się on z następujących kroków: – Obliczanie śladu węglowego produktów, umieszczenie oznakowania na tablicach z menu. – MAX całkowicie równoważy całkowitą emisję, włączając jego dostawców, przez sadzenie drzew w Afryce. – MAX wprowadza energię wiatrową we wszystkich restauracjach.
2011
Pierwsza restauracja MAX poza granicami Szwecji zostaje otwarta 11 maja, przy Karl Johans gate w Oslo.
2012
MAX otwiera resturację w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, jest to pierwszy lokal poza krajami nordyckimi.
2015
Brioszka, „”Rolls Royce wśród bułek hamburgerowych,”została wprowadzona do menu.
2016
Pierwsza na świecie, wegetariańska restauracja MAX została otwarta podczas festiwalu the Way Out West festival w Gothenburgu.
2017
MAX otwiera restaurację w Kairze.
Trwa ekspansja w kolejnych krajach, w tym w Polsce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.