4 najważniejsze trendy w gastronomii 2019 roku

0
1658
Co będzie królować w świecie gastronomii w 2019? Portal gastronomiczny smazymy.com, którego właścicielem jest ZT KRUSZWICA prognozuje nadchodzące trendy i wybiera cztery najważniejsze z nich!

Kawa czy herbata?

Po kilku latach triumfów kawy (i alternatywnych metod jej przyrządzania) na prowadzenie wysuwają się herbaty i zioła. Pobudzamy się łagodniej, dbamy o swoje zdrowie i szukamy oryginalnych rozwiązań smakowych. Wracamy też do korzeni i przypominamy sobie, co powtarzały nam babcie i mamy na temat naparów z pokrzywy, rumianku, czystka. A jest w czym przebierać – polskie łąki są pełne wspaniałych ziół, z których można przygotować fascynujące smakiem mieszanki. Natomiast dostęp do wyjątkowych herbat z różnych stron świata jest coraz łatwiejszy – zarówno w herbaciarniach jak i kawiarniach.

Reklama

Niezły ferment

Fermentowanie wciąż w modzie! Już od kilku sezonów nie słabnie moda na produkty fermentowane. Kimchi, tempeh, miso – to był dopiero początek. Obecnie coraz śmielej odkrywamy bowiem potencjał naszych polskich kiszonek. Wyjątkowy smak, właściwości prozdrowotne i element lokalności to przepis na strzał w dziesiątkę.

Zero waste na 100%

Powiedzmy to sobie szczerze: branża gastronomiczna jest odpowiedzialna za gigantyczne ilości śmieci. 2019 to najwyższy czas, żeby podejmować coraz więcej działań na rzecz ograniczenia produkcji odpadów. Przede wszystkim warto walczyć z wszechobecnym plastikiem w postaci jednorazowych elementów zastawy, takich jak sztućce, talerzyki, słomki. Na szczęście zmiana jest widoczna, przede wszystkim za sprawą znajdujących pogłos akcji społecznych, takich jak na przykład “Tu pijesz bez słomki”, dzięki której w niemal 700 lokalach zastąpiono “tradycyjne” plastikowe słomki przyjaznymi środowisku alternatywami – z bambusa lub słomy. Warto przyłączyć się do tych działań, a goście – i nasza planeta – z pewnością to docenią.

Wege, wegan i flexitarianizm

Coraz więcej osób identyfikuje się jako wegetarianie lub weganie, a równie szybko przybywa flexitarian. To ludzie, którzy nie wykluczają ze swojej diety mięsa i produktów odzwierzęcych, ale świadomie ograniczają ich spożycie. Często łączy się to z niezgodą na panujące standardy przemysłowej hodowli zwierząt i jej katastrofalny wpływ na środowisko naturalne. Dodatkowo dochodzą względy zdrowotne oraz fakt, że… rośliny są pyszne! Kuchnia roślinna rozwija się w zawrotnym tempie, a jej celem nie jest jedynie bycie zamiennikiem mięsnych dań – na co dowodem jest choćby roślinny fine dining.

Dowiedz się więcej na smazymy.com, portalu gastronomicznym dla profesjonalistów sygnowanym przez ZT KRUSZWICA

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.