Whisky Live Warsaw – niesamowita edycja za nami! [zdjęcia]

0
979

Whisky Live Warsaw odbyło się w dniach 28-29 października (piątek-sobota) w nowej lokalizacji. W tym roku gospodarzem największego festiwalu whisky w Polsce był Stadion Miejski Legii Warszawa. To była bezwątpienia wyjątkowa i wspaniała edycja!

Na potrzeby festiwalu wykorzystane zostało Centrum Konferencyjne, które jest położone w centralnej, najbardziej prestiżowej części stadionu piłkarskiego – w Klubie Biznesowym, mieszczącym się w sercu trybuny zachodniej dedykowanej dla gości VIP. Do dyspozycji organizatorów udostępniono blisko 2300 m2 eleganckiej przestrzeni eventowej, stworzonej specjalnie z myślą o spotkaniach biznesowych i imprezach specjalnych. Jej funkcjonalne, przestronne, klimatyzowane sale, z panoramicznym widokiem na stadion oraz dużą ilością światła dziennego, zapewniły wyjątkową atmosferę spotkań towarzyskich przy kieliszku wyjątkowej whisky single malt.

Na festiwalu pojawiło się ponad 80 wystawców z całego świata. Swoje oferty zaprezentowali nie tylko znane, globalne koncerny, ale również małe, craftowe destylarnie oraz niezależni bottlerzy. Dominującym trunkiem było whisky, ale nie zabrakło również innych mocnych alkoholi, m.in. ginów i rumów. W gronie wystawców znalazło się kilku debiutantów. Jednym z nich był Belgian Owl – pierwszy belgijski producent whisky single malt. Destylarnia została założona w 2004 roku, a jej flagowy trunek – Belgian Owl Single Malt, debiutował na rynku w październiku 2007. Z innego, egzotycznego dla świata whisky kraju – Włoch, pochodzi marka Samaroli. Ciekawostką była obecność jednej z najmniejszych destylarni w Szkocji – Daftmill – z jedną z najmniejszych rocznych produkcji. Jej właściciele zajmują się głównie farmą i tylko dwa razy w roku mogą pozwolić sobie na chwilę wytchnienia, którą wypełniają destylacją. Niewielka produkcja sprawia, że whisky tej marki jest trudno dostępna, a jeszcze rzadziej konsumowana.

Fot.: Cezary Doroszuk

Wielkie brawa należą się organizatorom z Jarkiem Bussem na czele. Całość była przygotowana bardzo profesjonalnie, a w powietrzu unosiła się świetna atmosfera, która w tego typu wydarzeniach jest nieodzownym elementem. W tym roku udało się stworzyć taki klimat, że przestrzenie festiwalu były przez cały czas wypełnione po brzegi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.