Rośnie liczba zatruć klientów Green Caffè Nero. Sanepid nałożył kary

0
316
Seria zatruć w Green Caffè Nero zaczyna zbierać coraz obfitsze żniwo. Do wtorku liczba klientów uskarżających się na dolegliwości żołądkowe po wizycie w tej popularnej sieci kawiarni wzrosła do 41. W tym gronie znajduje się także dwoje dzieci, które zostały poddane hospitalizacji. Do akcji odważnie wkroczył więc Sanepid, który zdążył już nałożyć na firmę pierwsze kary finansowe.

Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Warszawie dokonał do tej pory czternastu kontroli w lokalach marki Green Caffè Nero. Powodem nałożenia na firmę mandatów o łącznej wysokości 4,3 tys. zł. było nieprawidłowe chłodzenie produktów. Sanepid nakazał ich natychmiastowe wycofanie.

„Podejrzanym i wskazanym przez osoby chore nośnikiem zakażenia były prawdopodobnie trzy rodzaje ciast z kremem niepoddanym obróbce termicznej: chałwowe, tort bezowy, ciasto zielony mech” – brzmi fragment oficjalnego komunikatu wystosowanego przez Sanepid.

Inspektorat będzie kontynuował kontrole, w sprawie Green Caffè Nero wszczęto także dochodzenie epidemiologiczne. Mimo to firma nie zamierza na razie wyciągać konsekwencji względem swoich dostawców.

„Dopóki nie dostaniemy informacji od Sanepidu i Powiatowego Lekarza Weterynarii, nie będziemy podejmować żadnych decyzji odnośnie naszych dostawców, ponieważ budowaliśmy z nimi relacje przez wiele lat i nie chcemy tego zaprzepaścić zbyt pochopnie. Nasz główny dostawca ciast został dogłębnie przebadany przez Sanepid – wynik bez zastrzeżeń. Nie dziwi nas to, bo ma wyjątkowo intensywny program cotygodniowych kontroli robiony przez niezależne laboratorium. Cały czas przeprowadzamy również wewnętrzne kontrole i sprawdzamy, co było przyczyną tych wszystkich zatruć. Pozostajemy jednocześnie w stałym kontakcie z dostawcami, staramy się też jak najbardziej przyśpieszyć wszystkie procedury. Pod koniec dnia powinniśmy już otrzymać wyniki próbek, które zostały pobrane w naszej piekarni zaraz po pierwszej informacji o zatruciu. Cały proces jest jednak bardzo zawiły i nadal trwa. Sanepid potwierdził dzisiaj, że do narażenia doszło wyłącznie w dniach od 27 do 31 maja. Według Sanepidu żadne zatrucie nie wystąpiło po tym czasie” – wyjaśnia w rozmowie z nami Agata Milewska, Brand Manager Green Caffè Nero.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.